Wij zorgen dat onze dijken doen wat ze moeten doen: het water tegenhouden. Daarom moeten ze sterk zijn en blijven. Nu en in de toekomst. Omdat Nederland kwetsbaar is voor overstromingen. Zestig procent van ons land zou regelmatig onder water lopen zonder onze dijken en duinen. We doen er alles aan om een volgende overstroming te voorkomen. 

 • Dijkwacht

  Dijken beschermen ons tegen hoogwater. Als dijkwachter zorgt u dat wij op tijd maatregelen nemen, als dat nodig is.

 • Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP)

  Nederland is kwetsbaar voor overstromingen. Daarom werken we momenteel aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken.

 • Hoogwaterbrigade

  De hoogwaterbrigade wordt opgeroepen voor het ‘sluiten’ van Kampen Midden of de Stadsdijken van Zwolle. Dat kan nodig zijn door verwachte hoge waterstanden op de IJssel of het Zwartewater. Lees hier meer over de hoogwaterbrigade.

 • Inspectie dijken

  Niets zo Hollands als een dijk. Stoer en sterk. Om dit zo te houden, controleert het waterschap ieder jaar zowel in het voor- als najaar de dijken op beschadigingen. In vakjargon noemen we dat dijkschouw.

 • Muskus- en beverratten bestrijden

  Wij zijn wettelijk verplicht om muskus- en beverratten te bestrijden. En met goede reden: ze zorgen voor onveiligheid. Op deze pagina leest u waarom en hoe we bestrijden.
   
   

Werken aan nóg sterkere dijken

Een overzicht van de dijkversterkingsprojecten waar we op dit moment mee bezig zijn.
 • Mastenbroek-IJssel (HWBP)

  De IJsseldijk tussen Zwolle (Westenholte) en IJsselmuiden moet worden versterkt, omdat die niet voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen.

  Luchtfoto van het dijktraject
 • Stenendijk, Hasselt (HWBP)

  De Stenendijk in Hasselt beschermt de omgeving tegen overstromingen vanuit het Zwartewater. Dit project is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

 • Veilige Vecht (HWBP)

  De dijken langs de Vecht beschermen het gebied tegen overstromingen. Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, gaan we de Vechtdijken versterken.

 • IJsselwerken (HWBP)

  De IJsseldijk Zwolle-Olst beschermt de bewoners van Salland en Zwolle tegen water vanuit de IJssel. En bij een noordwesterstorm tegen het IJsselmeer. De dijk bleek niet sterk genoeg meer voor de toekomst.

  IJsseldijk bij Wijhe
 • Stadsdijken Zwolle (HWBP)

  De Stadsdijken in Zwolle beschermen de bewoners tegen het water. De dijken willen we ook in de toekomst veilig houden. Daarom gaan we ze versterken.