Wij zijn wettelijk verplicht om muskus- en beverratten te bestrijden. En met goede reden: ze zorgen voor onveiligheid. Op deze pagina leest u waarom en hoe we bestrijden.

Heeft u een muskus- of beverrat gezien? Help ons door dit direct te melden: bel 088-2331200 of vul het contactformulier in.

Waarom bestrijden?

De ratten graven gangen en holen in dijken en oevers. Daardoor raken die verzwakt. Zo kunnen ze (deels) instorten. Zo kan een gebied overstromen, bijvoorbeeld. De ratten hebben geen natuurlijke vijanden. Dus als wij niets doen, hebben ze vrij spel. Bovendien planten muskus- en beverratten zich heel snel voort. Eén paar kan ieder jaar voor wel 20 nieuwe ratjes zorgen. We moeten dus wel bestrijden. Anders hebben we heel snel te maken met een plaag.

Hoe bestrijden we?

We vangen zoveel mogelijk ratten. En we maken ze af. Dat klinkt niet prettig, maar is helaas wel noodzakelijk. Voor het vangen gebruiken we kooien, vallen en klemmen.

Hoe zit het met de bever?

Wie op de dijk fietst en een beetje oplet, kan zomaar het werk zien van de bever. Afgeknaagde boompjes en afgekloven takken aan de voet van de dijk komen regelmatig voor op verschillende plekken langs de IJsseldijk. Zo lang de bever in de uiterwaarden zit is er geen probleem. Bij hoogwater zoeken ze het echter hogerop en gaan ze graven in de dijk om burchten te maken. Als er holen worden gegraven in onze dijken dan kunnen de dijken verzakken. Dat willen we voorkomen. Onze veilige dijken willen én moeten we natuurlijk behouden. De bever bestrijden we niet, het is een beschermde diersoort. Wel moeten wij ze verjagen als ze in de dijk gaan graven. In deze video(externe link) legt muskusrattenvanger Jasper Haije uit op welke manier wij met de bevers omgaan en onze dijken sterk houden.