Genieten van water


Zwemmen, geocachen, fietsen, varen en bekijken

Ons werkgebied is prachtig, geniet ervan! We zorgen dat er ruimte is om te fietsen, te wandelen, te varen en te zwemmen. En als het vriest, helpen we met de beste omstandigheden voor de ijslaag, zodat u lekker kunt schaatsen.

Zwemmen in de natuur

Veel mensen zwemmen graag in een plas in de natuur. Daarvoor zijn diverse officiële zwemplassen. Het waterschap adviseert alleen in die wateren te zwemmen die door de provincie zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. Deze zwemwateren worden regelmatig gecontroleerd op troebelheid, geur, kleur, zuurgraad van het water, bacteriologie (E-coli en Intestinale Enterococcen) en blauwalg.

Zwemlocaties veilig? Download de app.

De zwemwaterlocaties kunt u via de website zwemwater.nl bekijken. Via de website kunt u ook het actuele zwemadvies bekijken. Naast de website is er ook een ZwemwaterApp. Deze App laat zien waar u met een gerust hart een duik kunt nemen. U vindt er ook handige informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horecagelegenheden. De ZwemwaterApp is te downloaden in de stores van Android en Apple.

Fietsen en Varen

Stille veenmeertjes, kabbelende beekjes, kanalen en stromende rivieren: u vindt in ons beheergebied water in allerlei vormen. De natuurgebieden zijn bijzonder, zoals Nationaal Park Weerribben, het Drents Friese Wold, het Dwingelderveld en Nationaal Landschap IJsseldelta.

Voor fietsroutes door het Drents en Overijssels landschap verwijzen wij u naar de VVV Drenthe, VVV Overijssel, Het Drentse landschap en Landschap Overijssel.

Varen

Varend genieten van het water. Dat kan in ons gebied. Ontdek de IJsseldelta bijvoorbeeld eens per kano. In 2016 is een nieuw kanoboekje gemaakt als gevolg van de aanleg van nieuwe opstapplaatsen, uitbreiding van routes en plaatsing van voorzieningen. Dit boekje heeft WDODelta samen met IJsseldelta Marketing en de ondernemers gemaakt. In deze routekaart is een aantal mooie en gevarieerde kanoroutes opgenomen.

Kanoroute

Benieuwd naar de kanoroute? Bekijk het kanoboekje IJsseldelta (pdf, 1.3 MB).

Geocaching

Geocaching is een soort puzzeltocht, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of smartphone met deze functie om ergens ter wereld een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden. Deze geocache  start om de hoek van het hoofdkantoor, namelijk aan de Westerveldse Aa.

Route langs de Westerveldse Aa

Op negen plekken (zogenaamde waypoints) langs de Westerveldse Aa zijn bonuscaches geplaatst; vanaf de bron van de beek, vlakbij het hoofdkantoor van WDODelta, tot de monding bij de Noorderkolk, waar de beek over gaat in het Zwartewater.

Door de juiste informatie aan de juiste foto’s te koppelen, krijg je de coördinaten om de bonuscaches te vinden. Als alle bonuscaches zijn gevonden, kan de puzzel worden opgelost om de eindcache te vinden. Wil je de route in één keer doen, kan je dit het beste op de fiets doen. Per fiets duurt het ongeveer 2,5 uur. Er kunnen ook één of twee bonuscaches per keer worden gedaan.

Enthousiast geworden? Download de geocaching app op je smartphone of kijk op www.geocaching.com.

Bekijken

U vindt in het uitgestrekte WDODelta-gebied meerdere (cultuurhistorische) objecten om te bekijken:

Gemalen

Bijzondere objecten

Waterspeelplaatsen en informatiepunten