Waterspeel- en doeplaats Aver Heino

Water als speelgoed verveelt nooit! Kom daarom naar de waterspeel- en doeplaats in Aver Heino. Hier kun je naar hartelust spelen met en in het water! 

Ga over de wiebelbrug of via de stapstenen door het water. Of ga met de grondwaterpomp aan de slag, graaf rivieren en bouw dijken. In de speciale informatiekiosk kun je allerlei dingen lezen over water en laat Droppie Water je leuke spelletjes en proefjes zien die je kunt doen. Of klim in de boomhut of ga met een nat pak lekker over de rekstokbrug.

Waterberging

De waterspeel- en doeplaats Aver Heino legde het Waterschap Drents Overijsselse Delta aan in een speciaal gebied voor de opvang van water. Deze 'waterberging' houdt in droge perioden het water langer vast en in natte perioden zorgt het ervoor dat het teveel aan water opgevangen kan worden. Het leuke aan waterbergingen is niet alleen dit opvangen van water, maar ook het mooie effect wat het op de natuur heeft. Er groeien en bloeien veel planten, en dieren als de kikker, de lepelaar, de reiger en diverse kleine dieren weten de berging ook te vinden.

Kids doetip!

Je eigen stroomgebied

  • Wat heb je nodig?
  • Een zanderige plek bij het water
  • Bouwmaterialen zoals:
  • Verschillende soorten zand (grof en fijn)
  • Kiezels en stenen
  • Takken
  • Flessen of emmers met water

Zoek een zanderige plek. Een plek waar je lekker kunt graven en bouwen, zonder dat anderen daar last van hebben. Bouw een heuvellandschap dat afloopt naar een breed vlak land. Laat hier het water overheen stromen. Zo ontstaan kronkelende rivieren die obstakels tegen komen, breder worden en uitmonden in een meer.

Een proefje

Giet boven de heuvel voorzichtig water uit de fles. Wat gebeurt er met de ‘regen'? Zakt het water de grond in? Stroomt het water van de heuvel en ontstaan er één of meerdere riviertjes?

Praktische informatie

De waterspeelplaats is te vinden langs het fietspad bij de voormalige proefboerderij Aver Heino.