Wij zorgen er graag voor dat u kunt genieten van het water in uw omgeving. Bekijk onze tips voor een mooi dagje uit in ons waterschapsgebied.

Zwemmen

Veel mensen zwemmen graag in een plas in de natuur. Daarvoor zijn diverse officiële zwemplassen. We adviseren alleen in plassen te zwemmen die door de provincie zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. Deze zwemwateren worden regelmatig gecontroleerd op troebelheid, geur, kleur, zuurgraad van het water, bacteriologie (E-coli en Intestinale Enterococcen) en blauwalg.

Varen

Varend genieten van het water. Dat kan in ons gebied. De natuurgebieden in ons beheersgebied zijn prachtig, zoals Nationaal Park Weerribben, het Drents Friese Wold, het Dwingelderveld en Nationaal Landschap IJsseldelta. Ontdek de IJsseldelta bijvoorbeeld eens per kano. Er is een nieuw kanoboekje gemaakt als gevolg van de aanleg van nieuwe opstapplaatsen, uitbreiding van routes en plaatsing van voorzieningen. In deze routekaart is een aantal mooie en gevarieerde kanoroutes opgenomen.

Fietsen

Genieten van water hoeft niet altijd in of op het water. Ook op de fiets is het water prachtig. Daarom hebben wij de fietsroute Kop van Overijssel gemaakt. Een toch van 50 kilometer die u langs de hoogtepunten in de kop van Overijssel brengt, waaronder nationaal park De Weerribben. Maar ook waterwerken als een gemaal in een oud kasteel in Vollenhove en gemaal Bentpolder passeren op de route.

U kunt gebruik maken van een gps-kaart die aangeeft waar u zich op de route bevindt en waar de fietsknooppunten staan, maar de route is ook te volgen via de bekende fietsknooppunten.

Waterknooppunten 

Water als speelgoed verveelt nooit. Kom daarom naar de verschillende waterspeelplaatsen en doeplaatsen in ons werkgebied. Hier kunt u naar hartelust spelen met en in het water.

Watererfgoed

Als waterschap beheren wij veel cultuurhistorisch waardevolle objecten zoals gemalen, stuwen en diverse gebouwen. Daarnaast is ons werkgebied rijk aan historische waterlandschappen, dijken, beken en rivieren.

Meer informatie

  • We steunen ideeën om meer van het water te kunnen genieten. Natuurlijk alleen als dat verantwoord is, zonder risico’s of schade aan mens, dier en milieu. Kijk hiervoor op de pagina subsidies;
  • Recreatief medegebruik van onze waterschapseigendommen draagt onmiskenbaar bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. Lees meer over ons beleid op recreatief medegebruik.

Zwemlocaties veilig? Download de app.

De zwemwaterlocaties kunt u via de website zwemwater.nl bekijken. Via de website kunt u ook het actuele zwemadvies bekijken. Naast de website is er ook een ZwemwaterApp. Deze App laat zien waar u met een gerust hart een duik kunt nemen.

Zwem­wa­ter­app (An­droid) Zwem­wa­ter­app (iOS en Ap­ple)