Het valt niet meer te ontkennen: het klimaat is wereldwijd aan het veranderen. Ook dichtbij huis ervaren we de gevolgen: water op straat of in woningen na een hoosbui of een mislukte oogst door droogte.

Hoe het klimaat zich zal ontwikkelen komende jaren is nog onzeker. Wel kunnen we ons nu alvast voorbereiden. Door onze leefomgeving robuuster in te richten, kunnen we de huidige weersextremen beter het hoofd bieden. En soms zal het betekenen dat we overlast accepteren, simpelweg omdat we het weer en onze omgeving niet altijd naar onze hand kunnen zetten.

We kunnen het niet alleen: we hebben u hard nodig. Lees op deze pagina wat ú kunt doen.

Waarom in actie komen?

Omdat klimaatverandering écht is, en een serieuze bedreiging vormt. De temperatuur stijgt. We krijgen nu al te maken met hete droge zomers en hoosbuien die voor veel wateroverlast zorgen. Maar als we in actie komen, kunnen we ervoor zorgen dat:

  • Kelders niet onderlopen en we allemaal droge voeten houden;
  • De hitte binnen de perken blijft;
  • Onze planten minder snel uitdrogen;
  • We slim omgaan met groen en water in steden en dorpen.

Wat u samen met anderen kunt doen

Heeft u een goed idee, samen met anderen? Of heeft u een bedrijf, organisatie of vereniging met een goed idee? Laat het ons dan weten. Wie weet komt u dan ook in aanmerking voor de subsidieregeling voor collectieve aanvragen

Tussenstand

In dit financiële overzicht is de subsidieregeling van Klimaat Actief weergegeven. Per provincie is er een budget beschikbaar gesteld. In de afbeelding ziet u wat aangevraagd is en wat het resterende bedrag nog is. Woont u in de provincie Overijssel, dan is wegens succes het helaas niet meer mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen.

Overzicht subsidie Klimaat Actief! 2021

Hierna volgt per provincie wat er totaal beschikbaar is aan budget, wat inmiddels is aangevraagd en wat resterende bedrag nog is. Drenthe: totaal bedrag van 103.000 euro. Daarvan is nu voor 72.734,00 euro aangevraagd. Dat betekent dat er nog bedrag van 30.266,00 over is. Overijssel: totaal bedrag van 247.000 euro. Daarvan is nu voor 247.000 euro aangevraagd. Dat betekent dat er nog bedrag van 0 euro over is.
Bijgewerkt op 21 oktober 2021.

8 dingen die u zelf kunt doen

1. Tegels uit de tuin, plantjes erin

Wanneer je tuin is dichtgelegd met tegels, kan het water niet weg. Vervang uw tegels voor plantjes. Zo kan het water direct de grond in en komt het niet in het riool terecht. Dit voorkomt overstromingen in de straat. Wist u dat tegels in uw tuin ook zorgen voor een erg warme tuin? Planten zorgen juist dat uw tuin koeler blijft.

2. Waterdoorlatende bestrating plaatsen

Áls u toch stenen in uw tuin houdt, zorg dan dat deze water kunnen doorlaten. Dat voorkomt wateroverlast bij hevige regenbuien.

3. Geveltuintjes aanleggen

Een geveltuintje is een strook tuin vóór uw huis. Zo blijft het regenwater niet op straat staan; dat wordt opgenomen door de planten. U kunt dit combineren met een groene muur door bijvoorbeeld een klimplant te gebruiken. Zo blijft uw huis in de zomer ook nog eens lekker koel en in de winter een stukje warmer.

4. Daktuin maken (groene daken)

Een tuin op uw dak neemt extra regenwater op, zorgt voor planten en dieren én neemt fijnstof op. Daarnaast isoleren ze de ruimte eronder. Zo blijft die in de zomer lekker koel, en in de winter warm.

5. Uw regenpijp afzagen/afkoppelen

Nu verdwijnt veel schoon regenwater in het riool. Zonde, want dan wordt het vermengd met het vuile water en moeten we het opnieuw schoon maken op de waterzuivering. Als u uw regenpijp afkoppelt, voorkomt u dit al. Heeft u al eens aan een regenton gedacht? Dan kunt u het water nuttig hergebruiken voor het besproeien van uw tuin.

6. Hoogteverschillen in uw tuin

U kunt delen van uw tuin hoger en lager maken. Wat hoger ligt, blijft droog (zoals uw terras). Wat lager ligt, vangt het water op. Hoe u dit slim doet, kunt u vragen aan een goede tuinman.

7. Infiltratiekratten plaatsen

Een infiltratiekrat slaat regenwater op in de grond. En laat het vertraagd wegzakken in de bodem. Zo krijgt de bodem meer tijd om het water op te nemen. En stroomt het riool minder snel over. Hiervoor moet uw grond wel geschikt zijn. Vraag hulp en advies aan een deskundige of doe de emmertest.

8. Grindstroken aanleggen

Grindstroken in uw tuin zorgen dat regenwater rustig wegzakt in de bodem. Zo vult dit het grondwater aan. Bij hevige regenbuien voorkomt dit wateroverlast.

Vragen? Opmerkingen? Ideeën? Kom maar op!

Wilt u met ons samenwerken aan duurzaamheid? Uw kennis en ideeën zijn meer dan welkom. Schroom niet: contact.

Heeft u gevonden wat u zocht?