In Zwartsluis is bij kindcentrum de Wijngaard een prachtige, groene vlindertuin gerealiseerd met hulp van de subsidie Klimaat Actief! Onder begeleiding van stichting Guacamaya is het oude schoolplein opnieuw ingericht. Nu is het een vlinderrijke omgeving waar regenwater wordt opgevangen en de leerlingen buitenles krijgen.

Tegelijk met de herinrichting van het schoolplein heeft de school geïnvesteerd in een speciaal buitenlesprogramma voor de kinderen. Voordat een deel van het schoolplein een vlindertuin was, lag het vol met tegels en de waterafvoer van het gymlokaal ging nog rechtstreeks naar de riolering. Nadat het waterschap subsidie had verstrekt ging de schop letterlijk in de grond. Na drie maanden was de tuin af.

"We vangen nu regenwater op en dat gebruiken we om de tuin water te geven. Alle tegels in de tuin zijn hergebruikt als afscheidingen en verstopplekken voor insecten. Naast het opvangen van regenwater hebben we ook sterk ingezet op het maken van een groene en fijne omgeving voor kinderen. Door vergroening met bomen, struiken en veel bloeiende planten is een nieuwe speelomgeving voor kinderen. Meer groen zorgt ook voor verkoeling zodat het schoolplein een fijne omgeving blijft op warme zomerdagen. Win-win-win dus."
 

Meer plannen

Na dit project hebben meer scholen een subsidie aangevraagd bij WDODelta om een soortgelijke natuurtuin te realiseren. Initiatieven uit de provincie Overijssel kunnen in 2023 subsidie krijgen van WDODelta. En in de provincie Drenthe verstrekt WDODelta vanaf 1 maart 2023 samen met gemeenten subsidie voor groene schoolpleinen.

Meer weten over de subsidies >