Met hulp van de subsidie Klimaat Actief! heeft huisartsenpraktijk Zuidwolde een groen dak aangelegd. Daar is zijn wij blij mee, maar de huisartsenpraktijk zeker ook. Het groene dak zorgt voor een prettig binnenklimaat en het groene dak houdt regenwater langer vast. Dat vermindert de druk op de waterafvoer.  

Het dak van de huisartsenpraktijk was aan een grondige renovatie toe. Een goed moment om te kijken naar de mogelijkheden. In 2022 is het dak helemaal vervangen en het groene dak aangelegd. Daarnaast is het aantal zonnepanelen uitgebreid en zijn er een nieuwe warmtepompen geplaatst. Het groene dak houdt regenwater langer vast waardoor het watersysteem minder water in één keer hoeft te verwerken, dat is vooral belangrijk tijdens hevige regenbuien. Overtollig water wordt opgevangen en gebruikt om toiletten door te spoelen. De aanpassingen die de huisartsenpraktijk heeft gedaan zijn een goed voorbeeld van klimaatadaptatie: aanpassen aan het nieuwe klimaat met langere droge periodes en vaker hevige regenbuien. Precies waarvoor de Klimaat Actief!-subsidie voor in het leven is geroepen.

Klimaatadaptief én duurzaam

De 132 zonnepanelen die naast het groene dak liggen, leveren stroom voor de praktijk en de nieuwe warmtepompen die zijn geplaatst. Daardoor is de praktijk een groot deel van het jaar zelfvoorzienend en wordt er minder stroom en gas verbruikt. Een mooi voorbeeld van hoe klimaatadaptatie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Bij de ingang van de praktijk hebben de huisartsen een bord geplaatst met uitleg wat ze gedaan hebben, om bezoekers te informeren en te stimuleren na te denken wat ze zelf kunnen bijdragen.