Het valt niet meer te ontkennen: het klimaat is wereldwijd aan het veranderen. Ook dichtbij huis ervaren we de gevolgen: water op straat of in woningen na een hoosbui of een mislukte oogst door droogte.

Hoe het klimaat zich zal ontwikkelen komende jaren is nog onzeker. Wel kunnen we ons nu alvast voorbereiden. Door onze leefomgeving robuuster in te richten, kunnen we de huidige weersextremen beter het hoofd bieden. En soms zal het betekenen dat we overlast accepteren, simpelweg omdat we het weer en onze omgeving niet altijd naar onze hand kunnen zetten.

We kunnen het niet alleen: we hebben u hard nodig. Lees op deze pagina wat ú kunt doen.

Waarom in actie komen?

Omdat klimaatverandering écht is, en een serieuze bedreiging vormt. De temperatuur stijgt. We krijgen nu al te maken met hete droge zomers en hoosbuien die voor veel wateroverlast zorgen. Maar als we in actie komen, kunnen we ervoor zorgen dat:

  • Kelders niet onderlopen en we allemaal droge voeten houden;
  • De hitte binnen de perken blijft;
  • Onze planten minder snel uitdrogen;
  • We slim omgaan met groen en water in steden en dorpen.

Wat u samen met anderen kunt doen

Heeft u een goed idee, samen met anderen? Of heeft u een bedrijf, organisatie of vereniging met een goed idee? Laat het ons dan weten. Wie weet komt u dan ook in aanmerking voor de subsidieregeling voor collectieve aanvragen

Tussenstand

Per 1 januari 2022 stellen we weer opnieuw subsidie beschikbaar voor gezamenlijke initiatieven in ons beheergebied. Voor Drenthe was er een budget van €103.000 beschikbaar. Voor Overijssel was er een budget van €197.000 beschikbaar. Inmiddels zijn er al diverse aanvragen binnengekomen en voor Overijssel is het budget op.

Hieronder wordt de tussenstand weergegeven:

Grafiek met de tussenstand van de Klimaat Actief subsidie. Laatst bijgewerkt op 30-3-2022

8 dingen die u zelf kunt doen

1. Tegels uit de tuin, plantjes erin

Wanneer je tuin is dichtgelegd met tegels, kan het water niet weg. Vervang uw tegels voor plantjes. Zo kan het water direct de grond in en komt het niet in het riool terecht. Dit voorkomt overstromingen in de straat. Wist u dat tegels in uw tuin ook zorgen voor een erg warme tuin? Planten zorgen juist dat uw tuin koeler blijft.

2. Waterdoorlatende bestrating plaatsen

Áls u toch stenen in uw tuin houdt, zorg dan dat deze water kunnen doorlaten. Dat voorkomt wateroverlast bij hevige regenbuien.

3. Geveltuintjes aanleggen

Een geveltuintje is een strook tuin vóór uw huis. Zo blijft het regenwater niet op straat staan; dat wordt opgenomen door de planten. U kunt dit combineren met een groene muur door bijvoorbeeld een klimplant te gebruiken. Zo blijft uw huis in de zomer ook nog eens lekker koel en in de winter een stukje warmer.

4. Daktuin maken (groene daken)

Een tuin op uw dak neemt extra regenwater op, zorgt voor planten en dieren én neemt fijnstof op. Daarnaast isoleren ze de ruimte eronder. Zo blijft die in de zomer lekker koel, en in de winter warm.

5. Uw regenpijp afzagen/afkoppelen

Nu verdwijnt veel schoon regenwater in het riool. Zonde, want dan wordt het vermengd met het vuile water en moeten we het opnieuw schoon maken op de waterzuivering. Als u uw regenpijp afkoppelt, voorkomt u dit al. Heeft u al eens aan een regenton gedacht? Dan kunt u het water nuttig hergebruiken voor het besproeien van uw tuin.

6. Hoogteverschillen in uw tuin

U kunt delen van uw tuin hoger en lager maken. Wat hoger ligt, blijft droog (zoals uw terras). Wat lager ligt, vangt het water op. Hoe u dit slim doet, kunt u vragen aan een goede tuinman.

7. Infiltratiekratten plaatsen

Een infiltratiekrat slaat regenwater op in de grond. En laat het vertraagd wegzakken in de bodem. Zo krijgt de bodem meer tijd om het water op te nemen. En stroomt het riool minder snel over. Hiervoor moet uw grond wel geschikt zijn. Vraag hulp en advies aan een deskundige of doe de emmertest.

8. Grindstroken aanleggen

Grindstroken in uw tuin zorgen dat regenwater rustig wegzakt in de bodem. Zo vult dit het grondwater aan. Bij hevige regenbuien voorkomt dit wateroverlast.

Vragen? Opmerkingen? Ideeën? Kom maar op!

Wilt u met ons samenwerken aan duurzaamheid? Uw kennis en ideeën zijn meer dan welkom. Schroom niet: contact.