Gemalen en stuwen zijn belangrijke schakels voor het verdelen van water. Ze brengen of houden water in een gebied op peil en zorgen voor de juiste balans tussen te veel en te weinig water. Het gewenste waterpeil hangt af van de functie van het gebied, bijvoorbeeld landbouw, natuur of stad. In totaal beheert het waterschap 370 gemalen en 1.980 stuwen, die gemiddeld eens in de 25 jaar worden gerenoveerd of vervangen.

Europese aanbesteding renovatie gemalen en stuwen 2023-2026

Wij zoeken drie marktpartijen voor een nieuwe Europese aanbesteding en raamovereenkomst voor de renovatie van onze gemalen en stuwen. Met deze aanbesteding zetten wij de volgende stap in onze unieke samenwerking met marktpartijen voor programma Gemalen en Stuwen. In de video leggen collega’s Erik Wiggers en Ronnie Scholten uit wie ze zijn en wat ze zoeken. Wilt u meedoen met deze aanbesteding, en er samen met ons voor gaan de komende vier jaar? Meld u dan aan via onderstaande button.

Geïnteresseerde marktpartijen kunnen zich hier aanmelden

Waar?

Het gaat om een gebied van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen. Op onderstaande kaart ziet u precies waar we aan de gemalen en stuwen (gaan) werken. Klik op een gekleurd rondje om meer te weten over ons werk op die plek.

  • Oranje: planning 2022
  • Paars: ontwerp/uitvoering
  • Groen: gerenoveerd

Wat doen we?

Eens in de 25 jaar vervangen of renoveren we onze gemalen en stuwen, omdat ze verouderd zijn en/of niet meer voldoen aan de regels voor veiligheid en waterbeheer. Sommige gemalen hebben onvoldoende capaciteit om in de toekomst het gewenste waterpeil te leveren en worden daarom gerenoveerd. Het is belangrijk dat ze toekomstbestendig zijn nu het steeds vaker droog is of er juist in korte tijd veel neerslag valt. Dankzij de aanpassingen aan diverse gemalen en stuwen houden we het peil goed op orde en zorgen we voor voldoende water in ons werkgebied. Op bovenstaande kaart ziet u precies waar we aan welke gemalen en stuwen (gaan) werken.

Meer weten?

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met programmamanager Erik Wiggers.