Toekomstbestendige gemalen streukelerzijl en Galgenrak

Op dit moment werken we aan plannen voor de renovatie van het oude gemaal Streukelerzijl (1925), het naastgelegen gemaal Galgenrak (1978) en stuw Fissele, zodat ze weer voldoen aan de huidige normen voor veiligheid en waterbeheer. Ook moeten we steeds beter kunnen anticiperen op extremen in het weer, zoals flinke plensbuien of juist langdurige droge periodes. Daarom is renovatie en/of vervanging noodzakelijk.

Actueel

Inloopbijeenkomst 12 november

Dinsdagavond 12 november bent u van harte welkom op de inloopbijeenkomst in de loods van het waterschap aan de Zandvoortweg 2B in Hasselt. Van 19.00 tot 21.00 uur zijn bewoners en geïnteresseerden welkom om meer te horen over het ontwerp en de plannen.

Waar?

Langs de Gennerdijk, nabij buurtschap Streukel en tussen de Overijsselse Vecht en Hasselt, liggen het monumentale gemaal Streukelerzijl, gemaal Galgenrak en stuw Fissele. Het gemaal Streukelerzijl (1925) verzorgt de afwatering van het gebied Haerst - Genne (ca. 6000 ha) vanuit de Groote Grift. Het naastgelegen gemaal Galgenrak (1979) pompt het overtollige water weg uit het stroomgebied rond de Dedemsvaart, grofweg gelegen tussen Hasselt, Balkbrug en Staphorst (ca. 9000 ha). Samen zorgen ze ervoor dat het water uit het binnenland afgevoerd kan worden richting het IJsselmeer.

Wat doen we?

Gemaal Galgenrak

Gemaal Galgenrak gaan we in zijn geheel vervangen, zowel het gebouw als de pompen. Het ruim 40 jaar oude gemaal is aan het einde van de technische levensduur. Om klaar te zijn voor de toekomst gaat de capaciteit van het gemaal van 340.000 liter water per minuut naar 550.000 liter. Daarnaast moet het gemaal in droge periodes ook water kunnen aanvoeren uit het Zwarte Water, iets wat met het huidige gemaal niet mogelijk is. Dat betekent dat er in omvang een groter gemaal nodig is dan het huidige gemaal. Samen met de directe buren hebben we een ontwerp gemaakt voor het gebouw van het nieuwe gemaal Galgenrak.  

Gemaal Streukelerzijl

Bij gemaal Streukelerzijl gaan we de oorspronkelijke zogeheten ‘kattenrugpompen” renoveren. De andere twee pompen in het gemaal vervangen we door moderne, duurzame en volledig elektrische varianten en plaatsen we in het bestaande gebouw. Hiermee behouden we de huidige functionaliteit, uitstraling en het aanzicht aan de achterzijde van dit monumentale en bijna honderdjaar oude pand. Het waterschap zit momenteel in de afrondende fase van dit ontwerptraject.

In dit project werken we samen met de inwoners, grondeigenaren, ondernemers en belangenorganisaties. Aannemerscombinatie Friso Civiel-Dubbink gaat de werkzaamheden uitvoeren.

Wanneer?

We voeren de werkzaamheden aan de twee gemalen na elkaar uit. Eén gemaal blijft altijd beschikbaar, naast de tijdelijke pompinstallatie. Zo kan het water ook tijdens de bouw op peil worden gehouden. Tijdens de werkzaamheden is de Gennerdijk ter hoogte van de gemalen afgesloten voor al het doorgaand verkeer. De omleiding wordt ter plaatse met borden aangegeven. 

  1. Nog te doen: Nieuwbouw gemaal Galgenrak - begin 2025

    We starten samen met aannemerscombinatie Friso Civiel-Dubbink met het inrichten van het werkterrein tussen de gemalen Galgenrak en Streukelerzijl, zodat vervolgens een tijdelijke pompinstallatie geplaatst kan worden. Deze installatie neemt tijdens de bouw een deel van de functie van de gemalen over.

  2. Nog te doen: Renovatie gemaal Streukelerzijl - 2027

    Na de nieuwbouw van gemaal Galgenrak gaan we verder met de renovatie van gemaal Streukelerzijl,

  3. Nog te doen: Afronding - 2029

    Naar verwachting zijn beide gemalen in 2029 volledig gerenoveerd en klaar voor de toekomst.

Meer weten?

Onze gemalen en stuwen zijn belangrijke schakels voor het verdelen van het water. Ze houden het water in een gebied op peil door het vast te houden, binnen te brengen of af te voeren. Zo zorgen wij voor de juiste balans tussen te veel en te weinig water. Het gewenste waterpeil hangt af van de functie van het gebied, bijvoorbeeld landbouw, natuur of stad. In totaal beheert het waterschap 363 gemalen en 1.972 stuwen. Deze worden gemiddeld eens in de 25 jaar gerenoveerd of vervangen.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met omgevingsmanager Marleen Schepers.