Gemaal Streukelerzijl en gemaal Galgenrak

Op de dijk langs het Zwarte Water, tussen de Overijsselse Vecht en Hasselt, liggen het monumentale gemaal Streukelerzijl uit 1925, gemaal Galgenrak uit 1978 en stuw Fissele. De gemalen en stuw zorgen er voor dat het water uit het binnenland afgevoerd kan worden richting het IJsselmeer.
Een stukje geschiedenis
Het gemaal Streukelerzijl verzorgt de afwatering van het gebied Haerst - Genne. Het naastgelegen gemaal Galgenrak pompt het overtollige water weg uit het stroomgebied rond de Dedemsvaart, grofweg gelegen tussen Hasselt, Balkbrug en Staphorst.
Het bijna 100 jaar oude gemaal Streukelerzijl werd gesticht door het toenmalige waterschap De Noorder Vechtdijken. Met een totale capaciteit van 1200 kuub per minuut speelt het gemaal een cruciale rol in de waterhuishouding van de achterliggende polders die rond de NAP-nullijn liggen. Voor 1925 was lozing van water uit dit gebied alleen mogelijk bij eb in de Zuiderzee via de voormalige afwateringssluis. Naast gemaal Streukelerzijl werd in 1979 een tweede gemaal gebouwd, het vijzelgemaal Galgenrak. Gemaal Galgerak zorgt voor het peilbeheer van de noordelijke polders. Beide gemalen samen zorgen bij hoog buitenwater ook voor de bemaling van de Dedemsvaart. Het water wordt afgevoerd via het Zwarte Water, het Zwarte meer en uiteindelijk geloosd op het IJsselmeer.
Oorspronkelijk werden veel gemalen met een dieselmotor aangedreven, maar tegenwoordig wordt dat in veel gevallen met een elektromotor gedaan. Dieselmotoren in een gemaal zijn zeldzaam geworden en naar verwachting binnen 10 jaar allemaal vervangen door een duurzamere variant. Gemaal Streukelerzijl heeft een zogenaamde hybride aandrijving van zowel elektro-, als dieselmotoren. Het gemaal is daarmee een heel vroeg voorbeeld van een poldergemaal dat door een combinatie van dieselmotoren en elektromotoren werd aangedreven. Leuk om te weten: de dieselmotor in gemaal Streukelerzijl is nog steeds inzetbaar. Daarom is het gemaal een belangrijk onderdeel van ons (cultuur)historisch watererfgoed. Het is een gemeentelijk monument.
Toekomstbestendige gemalen
Om zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering en extreme weersomstandigheden, vernieuwt het waterschap de komende 4 jaar (2025 - 2029) beide gemalen. Begonnen wordt met gemaal Galgenrak. Deze wordt in zijn geheel vervangen, zowel het gebouw als de pompen. Het ruim 40 jaar oude gemaal is aan het einde van de technische levensduur. Om klaar te zijn voor de toekomst gaat de capaciteit van het gemaal van 340.000 liter water per minuut naar 550.000 liter. Daarnaast moet het gemaal in droge periodes ook water kunnen aanvoeren uit het Zwarte Water, iets wat met het huidige gemaal niet mogelijk is. Na deze vernieuwing start de renovatie van gemaal Streukelerzijl.
Volg het project 'Nieuwbouw gemaal Galgenrak en renovatie gemaal Streukelerzijl' op deze pagina
