Droogteblog: Lage grondwaterstanden, volle sloten

Dinsdag 1 april startte het droogteseizoen. In dit droogteblog houden wij u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in ons werkgebied. De frequentie van de updates is afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals temperatuur, neerslag, wind en verdamping. Ook de vraag naar water, bijvoorbeeld voor het beregenen van gewassen, en de mogelijkheden voor het aanvoeren van water zijn van invloed.
Lage grondwaterstanden, volle sloten
Woensdag 14 mei
De grondwaterstanden in ons werkgebied zijn relatief laag voor de tijd van het jaar. Door de geringe hoeveelheid neerslag van de afgelopen tweeëneenhalve maand zette de dalende trend eerder in dan normaal. Ook op een groot deel van de hogere gronden is de daling eerder ingezet. Hierdoor starten we het groei- en droogteseizoen met een ongunsige uitgangspositie.
Jaarrond monitoren

Vanaf afgelopen weekend daalde de temperatuur weer iets. Samen met meer bewolking tempert dat de verdamping een beetje. Momenteel zijn we druk bezig met water te blijven aanvoeren. Dat is ook nodig, omdat we de komende twee weken geen neerslag verwachten, terwijl de temperatuur weer stijgt. De rivieren, kanalen, sloten en weteringen zijn met de maximale waterpeilen nog mooi gevuld. Dat is het resultaat van ‘jaarrond’ de waterstanden monitoren en anticiperen op de weersomstandigheden. Zo hebben we de waterpeilen door de droge afgelopen maanden eerder in het jaar al hoger ingesteld. Momenteel zitten we gemiddeld op ongeveer de helft van de maximale aanvoercapaciteit vanuit IJssel en IJsselmeer. We hebben dus nog wat ruimte. En daar hopen we het de komende weken mee vol te houden.
Beregenen uit de sloot? Meld het ons!
Door de weersverwachting en de toename van het aantal agrariërs die water uit de sloot onttrekken voor het beregenen van gewassen, neemt de vraag naar water flink toe. We vragen agrariërs die willen beregenen nadrukkelijk dit te melden bij ons. Daardoor kunnen we het onttrekken en beregenen van meerdere agrariërs op elkaar afstemmen. Melden kan gemakkelijk via de website of de Waterwerkapp op uw telefoon. De app is hier te downloaden voor iPhone en Android.
Waterkwaliteit
Op 1 mei startte het zwemseizoen. Dit houdt in dat de officiële aangewezen zwemplassen op waterkwaliteit worden gecontroleerd. Resultaten daarvan zijn te raadplegen via de landelijke website Zwemwater.nl. Voor het overige buitenwater geldt dat “waterkwaliteit na-ijlt op waterkwantiteit.” Zolang het water stroomt, gaat het goed. Op dit moment ondervinden we geen problemen.
Vanaf 1 april wordt het neerslagtekort berekent. Op dit moment bedraagt het landelijke tekort 87 mm. Daarbij is de droge situatie van vóór 1 april dus niet meegenomen. In de voorspelling loopt het landelijke neerslagtekort op tot een evenaring van het maximum sinds de metingen vanaf 1906. In ons eigen werkgebied is het tekort momenteel minder groot: gemiddeld 65 mm, waarmee we nog onder de 5 procent droogste jaren blijven.
Geen regen van betekenis
Donderdag 17 april
Tot nu toe viel er in april geen regen van betekenis. Met gemiddeld slechts 3 millimeter neerslag zet de droge start van het droogteseizoen door. Dat zien we terug in de grondwaterstanden, ook die zijn laag voor de tijd van het jaar. We voeren op veel plekken in ons gebied water aan om het water in sloten en kanalen op peil te houden. Het is belangrijk om de waterpeilen in sloten en kanalen nu relatief hoog te houden om zoveel mogelijk water vast te houden. Op die manier zorgen we voor een goede uitgangspositie voor de rest van het droogteseizoen.
Tijdelijke pompen gemaal Eefde geplaatst
Woensdag plaatste Rijkswaterstaat samen met de regionale waterbeheerders, waaronder Drents Overijsselse Delta, de tijdelijke pompinstallatie bij gemaal Eefde. De installatie pompt water vanuit de IJssel naar de Twentekanalen en zorgt ervoor dat bij een bij een lage waterstand voldoende water kan worden aangevoerd. De tijdelijke pompinstallatie staat nog niet aan, maar staat nu klaar voor het geval het nodig is.
Verwachting
Er zit meer wisselvalligheid in de weersverwachting van komende week, maar de hoeveelheden blijven beperkt. De verwachting is dan ook dat de droge start van het seizoen aanhoudt. Tweewekelijks komen verschillende disciplines van het waterschap bij elkaar om de situatie te monitoren.
Droge start van het droogteseizoen
Donderdag 3 april
Deze week startte het droogteseizoen. De afgelopen periode viel er weinig neerslag en zijn de grondwaterstanden laag voor de tijd van het jaar. Tevens is de sneeuw- en watervoorraad in het stroomgebied van de Rijn redelijk beperkt. Dit levert vooralsnog geen problemen op. Onze peilbeheerders hebben de afgelopen periode het beschikbare water gebufferd in ons watersysteem. Wel starten we met een minder gunstig uitgangspunt voor een eventuele droge zomer.
Lage grondwaterstanden met dalende trend
De grondwaterstanden in ons werkgebied zijn erg laag voor de tijd van het jaar. Door weinig regen in februari en vooral maart is de dalende lijn van het grondwater eerder ingezet dan normaal. Dit betekent een ongunstige uitgangspositie van het zogeheten droogteseizoen. Door het uitblijven van regen op de korte termijn is de verwachting dat het grondwater de komende weken langzaam verder wegzakt.
Nog niet zorgelijk
Omdat we aan de start van het seizoen zitten, is de situatie nog niet zorgelijk. De waterpeilen in sloten, weteringen, kanalen en rivieren worden al wel ‘hoog opgezet’. Dit is vroeger dan normaal voor de tijd van het jaar. Op die manier houden we zoveel mogelijk de grondwatervoorraad vast die in de winter is opgebouwd.