Wapserveensche Aa, Wapserveen

We gaan de Wapserveensche Aa op een natuurlijke wijze in te richten. Dit doen we om de waterkwaliteit te verbeteren. Dus een toekomstbestendige inrichting, goed voor landbouw en natuur. Op deze pagina leest u wat we precies (gaan) doen.
Waar?
Tussen Vledder en Wapserveen ligt het projectgebied Wapserveensche Aa. Hier stromen de twee Drentse beken Vledder Aa en Wapserveensche Aa, vanuit het midden van Drenthe naar de rand van Drenthe en de kop van Overijssel. Alleen de 14,5 kilometer Wapserveensche Aa valt binnen ons projectgebied om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).
Wat doen we?
Het bestuur van het waterschap heeft de conceptplannen voor de Wapserveensche Aa vastgesteld. De plannen in het kort zijn:
- Het aanleggen van 2,5 kilometer natuurvriendelijke oever in de Wapserveensche Aa tussen stuw De Wulpen en de Helomaweg (N353). Dit zijn oevers die langzaam van land naar water overgaan. Dit is goed voor planten, dieren en de waterkwaliteit. We maken deze oevers in de watergang zelf, dus we hebben geen extra ruimte nodig.
- Het vispasseerbaar maken van stuw Olde Peereboom en twee stuwen in de Kwasloot. Dit betekent dat de stuwen geen obstakel meer vormen voor vissen. Een goede visstand draagt bij aan, en hoort bij, een gezond ecosysteem in en rond het water.
- Het renoveren en vispasseerbaar maken van de twee stuwen ’t Moer en De Driesprong (deze werkzaamheden zijn al gestart).
- Het baggeren van de Wapserveensche Aa. Zo voorkomen we dat de Wapserveensche Aa dichtslibt en kunnen we genoeg water aan- en afvoeren.
- Verder zorgen we voor een bijpassend onderhoudsplan voor de 14,5 kilometer Wapserveensche Aa. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van beschoeiing (waterkant bescherming), het aanpassen van het maaibeleid.
- Ook onderzoeken we nog of er mogelijkheden zijn om in de toekomst minder last te hebben van droogte. Zorgen voor voldoende zoetwater dus!
Wanneer?
De komende tijd werken we de conceptplannen uit tot een voorlopig ontwerp. In de zomer laten we dit voorlopig ontwerp zien aan ons dagelijks bestuur. Daarna organiseren we een bijeenkomst voor de omgeving om het voorlopig ontwerp te bespreken. Het plan komt dan ook ter inzage te liggen. Meer informatie hierover komt rond de zomer van 2025.
Vragen of opmerkingen?
Neem contact op met omgevingsmanager Sjoukje Rikkerink.
