Wilt u iets (laten) doen in de buurt van water, grondwater of een dijk? Via het omgevingsloket kunt u een vergunning aanvragen of een melding doen.

In het Omgevingsloket kunt u met de ‘Vergunningcheck’ controleren of u een vergunning nodig heeft of dat alleen een melding voldoende is. Ook kunt u een vergunning aanvragen of een melding doen. Maak bij voorkeur gebruik van het Omgevingsloket. Zo weet u zeker dat uw aanvraag of melding ook bij het waterschap is ingediend. Heeft u de Vergunningcheck gedaan, dan kunt meteen een vergunning aanvragen of een melding indienen. 

Moet ik een melding indienen of een vergunning aanvragen?

Is er voor de activiteit(en) die u wilt uitvoeren in combinatie met de locatie een algemene regel opgesteld? En u voldoet aan de criteria? Dan is een melding bij het waterschap voldoende. Minimaal twee weken voor de start van de werkzaamheden meldt u uw werkzaamheden bij het waterschap. Voldoet u niet aan de criteria, vraag dan een vergunning aan bij het waterschap via het Omgevingsloket. Het waterschap heeft regels opgesteld voor werken en werkzaamheden in, op en in de buurt van wateren en waterkeringen. Ook voor grond- en oppervlaktewateronttrekkingen en draineren van gronden. De regels staan in de Waterschapsverordening Drents Overijsselse Deltaen de Beleidsregels bij de waterschapsverordening Waterschap Drents Overijsselse Delta

Zorgplicht

U heeft ook een zorgplicht. Wat dat betekent staat in de Waterschapsverordening Drents Overijsselse Delta(externe link) in Afdeling 1.6 Specifieke zorgplicht en maatwerkvoorschriften.

We denken graag met u mee

Vaak is het verstandig vooraf te overleggen met het waterschap. Dat bevordert een vlotte afhandeling. Medewerkers van WDODelta denken graag met u mee over wat in uw situatie de beste oplossing is. Twijfelt u, neem dan contact op met de afdeling Vergunningen via email: vergunningen@wdodelta.nl. Omschrijf de werkzaamheden en voeg een situatietekening toe. U kunt daarbij gebruikmaken van onze kaarten.

Aanvraag of melding per post

Wilt u liever een vergunningaanvraag of melding per post of e-mail indienen? Gebruik dan één van de onderstaande formulieren. Beantwoord de vragen die van toepassing zijn op de activiteit die u wilt doen en voeg de gevraagde bijlagen toe. Uw aanvraag van een omgevingsvergunning wordt inhoudelijk door ons beoordeeld en onder andere getoetst aan de Beleidsregels bij de Waterschapsverordening Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Aanvraagformulieren

Contact

Komt u er niet uit? Bekijk dan eerst onze veelgestelde vragen over vergunningen en meldingen. Wilt u liever contact met een vergunningverlener? Stuur dan een e-mail naar: vergunningen@wdodelta.nl of neem telefonisch contact op via 088-2331200.