Gemaal Giethoorn is gerenoveerd en voldoet weer aan de eisen van deze tijd. Het gemaal is onderdeel van de laatste fase van het gebiedsplan ‘Water op maat voor landbouw en natuur in de polders rond Scheerwolde’ in de gemeente Steenwijkerland.

Gemaal Giethoorn klaar voor de toekomst

Het oude gemaal Giethoorn lag oorspronkelijk aan de Cornelisgracht, maar wordt inmiddels als woning gebruikt. Begin jaren ‘80 is het gemaal verplaatst naar de huidige locatie aan de Kanaaldijk. Hiermee wijkt het gemaal Giethoorn qua uitstraling dan ook duidelijk af van de drie andere gemalen in het gebied.

Het gemaal is volledig gerenoveerd in 2020 en voldoet weer aan de eisen van deze tijd. De nieuwe visvriendelijke vijzels kunnen 150.000 liter water per minuut vanuit de watergang oppompen naar het naast gelegen kanaal Beukers, die de verbinding vormt tussen het Giethoornsche Meer en de Beulakerwijde.

Vernieuwen van 60 gemalen en stuwen

De komende jaren vernieuwen we 60 gemalen en stuwen in ons gebied. Zodat we het water in de gebieden op peil kunnen houden. Gemalen en stuwen houden het water in een gebied op peil: niet te veel, niet te weinig. Wij beheren 363 gemalen en 1.972 stuwen. 60 daarvan zijn nu aan onderhoud of vervanging toe.