Waterschapsverkiezingen

YES! Waterschapsverkiezingen Stem op 15 maart

Op woensdag 15 maart stemmen we voor het waterschap. Er valt echt iets te kiezen: de toekomst van het Nederlandse water gaat ook jou aan! En die toekomst staat onder druk. De wereld om ons heen verandert en het wordt steeds moeilijker om schoon water, voldoende water én veilige dijken te garanderen. Wat vind jij belangrijk? Ontdek wat er speelt en laat je stem horen!

Overlay waterschapsverkiezingen 2023 definitief

Waar in jouw buurt zijn we bezig?

Het werkgebied van WDODelta loopt van Assen tot aan Deventer. Van de rivier de IJssel tot net voorbij Nationaal Park Dwingelderveld en van de Holterberg tot en met Nationaal Park Weerribben-Wieden. Hier werken we als waterschap elke dag aan een mooi en toekomstbestendig gebied. Dat gaat over meer dan alleen water. Benieuwd waar we in jouw buurt mee bezig zijn? De kaart geeft een overzicht van alle actuele projecten:

Waarom zou je stemmen?

Je kan ervan op aan dat we ons werk doen. Ook als je niet stemt. Maar de manier waarop we ons werk invullen, daar kun je over meebeslissen. In het algemeen bestuur van ons waterschap is namelijk ruimte voor een aantal partijen. Zij hebben elk hun eigen kijk op het werk van het waterschap: op het houden van droge voeten, het produceren van groene stroom, op klimaatbewuste maatregelen en het schoonhouden van ons water. Bij de waterschapsverkiezingen kun je - als inwoner van ons werkgebied - stemmen op de partij die het beste bij jouw ideeën aansluit. Zo beslis je mee over de toekomst van de natuur om je heen!

Hoe vaak zijn er waterschapsverkiezingen?

Iedere vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen, tegelijk met de verkiezingen voor de provinciale staten. In 2023 zijn de waterschapsverkiezingen op woensdag 15 maart.

Wat is mijn waterschap?

In Nederland zijn er 21 waterschappen. Ieder waterschap heeft een eigen werkgebied. Het werkgebied van WDODelta loopt van Assen t/m Deventer. Op Mijnwaterschap.nl(externe link) kun je zien wat jouw waterschap is.

Waarvoor stem ik tijdens de waterschapsverkiezingen?

Met jouw stem tijdens de waterschapsverkiezingen beslis je mee over welke partijen in het algemeen bestuur komen. De functie van het algemeen bestuur is vergelijkbaar met die van de tweede kamer. Het algemeen bestuur neemt de belangrijkste beslissingen binnen het waterschap. Vanuit het algemeen bestuur worden de leden van het dagelijks bestuur gekozen, met uitzondering van de voorzitter. Het dagelijks bestuur beslist over de dagelijkse aangelegenheden, voert besluiten van het algemeen bestuur uit en bereidt voorstellen aan het algemeen bestuur voor. 

Is het waterschap een overheid?

Ja, het waterschap is een overheidsorganisatie, net zoals de Rijksoverheid, de provincies en de gemeenten.

Laat je stem horen!

Hoeveel ruimte geven we het water in onze omgeving? Hoever gaan we om als waterschap producent van groene stroom te worden? En hoever als het om klimaatbewuste maatregelen gaat? Wanneer is schoon water, schoon genoeg? En wat mag dat eigenlijk allemaal gaan kosten? Voor het antwoord op dit soort vragen maakt jouw stem verschil. Check de standpunten van de lokale partijen en laat van je horen!