Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 11 september, opent Waterschap Drents Overijsselse Delta de deuren van het gemaal A.F. Stroïnk in Vollenhove en Streukelerzijl in Hasselt. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in de gemalen die het waterpeil regelen en zorgen voor voldoende water. De toegang is gratis. Tip: Kom met de fiets!

Medewerkers van het waterschap geven een rondleiding door het gemaal en bezoekers krijgen een uniek kijkje achter de schermen. Waar moet je rekening mee houden als je het gemaal bedient en welke machines gebruikt het waterschap om ervoor te zorgen dat het waterpeil onder controle blijft? Op deze en andere vragen krijgen geïnteresseerden antwoord als ze een bezoek brengen aan het gemaal. Uiteraard is dit onder voorbehoud van nieuwe coronaregels en bijbehorende maatregelen.

Gemaal A.F. Stroïnk

Het gemaal Stroïnk regelt het peil op de boezem (waterbergingsgebied) van Noordwest-Overijssel en indirect van de polders in Noordwest-Overijssel, de polder Nijeveen-Kolderveen en het stroomgebied van de Vledder- en Wapserveense Aa. De totale oppervlakte van dit gebied is ruim 50.000 hectare.

Open Monumentendag

In Steenwijkerland wordt de Open Monumentendag georganiseerd op zaterdag 11 september. Daarmee sluit de dag aan bij de landelijke Open Monumentendagen die in het tweede weekend van september plaatsvinden. Het thema voor dit jaar is ‘inclusive heritage’. De Nederlandse interpretatie is: Mijn monument is jouw monument. Een thema dat gastvrijheid en toegankelijkheid uitdraagt.

Meer informatie