Regelmatig maaien we de slootkanten. Ook bij u in de buurt. Op deze pagina leest u wat we precies doen, waarom we dat doen en wanneer.

Wanneer maaien we?

Sloten maaien we in het groeiseizoen (lente/zomer). In droge periodes maaien we vooral de sloten die water aanvoeren. In natte periodes juist de sloten die water afvoeren. Dijken maaien we 2x per jaar: tussen mei en half juni, en in september.

Planning

U kunt onze planning bekijken. Die kan wel iedere dag veranderen. Controleer dus regelmatig als u precies wilt weten wanneer wij maaien.
De kalender gebruiken:

  1. Typ uw straat- en plaatsnaam in het zoekvak
  2. Kies vervolgens uit de lijst
  3. Klik op de gekleurde planningslijn voor informatie per week

Naar de maai­ka­len­der | plan­ning

 

Verzoek tot meerijden met kipper of gebruik maaiselplaat

Rijdt het waterschap over het aangrenzende land en leggen we bij u het maaisel in het land? Dan heeft u de mogelijkheid om met een kipper mee te rijden of een maaiselplaat klaar te leggen (een plaat die u klaar legt en wij achter de kraan doen). Heeft u daar belangstelling voor, vult u dan onderstaand formulier in. Wij nemen dan contact op voor verdere afstemming.

Formulier Kipper / Maaiselplaat

Waarom maaien we?

We maaien om het water op peil te houden: niet te hoog of te laag. Daarvoor moet een sloot voldoende water aan en af kunnen voeren. Teveel planten houden dit tegen. Hoe vaak en hoeveel we precies maaien? Dat hangt af van de grootte van de sloot en hoeveel die moet kunnen aan- en afvoeren. We maaien ook dijken. Dat zorgt voor een stevige grasmat. Ook zorgt het voor stevige dijken.

Wat doen we als we maaien?

Als we de sloten maaien, halen we het teveel aan planten weg. Daarvoor gebruiken we kranen, trekkers en maaiboten. Soms maaien we ook de zogenaamde onderhoudspaden langs de slootkant. Dat zijn paden waar we overheen rijden om te kunnen maaien. De planten die we maaien, leggen we op de rand van de sloot . Of in het aangrenzende land of op het onderhoudspad. 

Schade aan planten en dieren voorkomen

We houden ons aan de Wet Natuurbescherming. Dat betekent dat we zoveel mogelijk rekeninghouden met beschermde plant- en diersoorten:

  • Onze medewerkers hebben een overzicht van deze plant- en diersoorten;
  • We nemen extra maatregelen in de voortplantingsperiode;
  • Als we nesten zien, maaien we hier omheen;
  • Planten die het waterpeil niet in de weg zitten, laten we staan;
  • Grotere vissen die op de kant belanden, zetten we zoveel mogelijk terug;
  • We maaien niet als het water te warm is; dan kan zuurstoftekort ontstaan waardoor vissen sterven.
,

Heeft u gevonden wat u zocht?