Eens in de twee à drie jaar krijgen we met zo'n hoogwater te maken. De uiterwaarden lopen dan langzaam vol. Uiterwaarden zijn aangelegd om het water meer ruimte te geven bij hogere waterstanden. Hierdoor kan het water makkelijker worden afgevoerd of tijdelijk worden opgeslagen. 

Wat doen wij bij hoogwater?

Bij hoogwater houdt het waterschap de dijken extra in de gaten. Medewerkers kijken hoe de grasmat op de dijk zich houdt, of er gaten ontstaan of 'zandmeevoerende wellen'. Zo'n wel wordt veroorzaakt doordat water onder de dijk door rivier en zand meeneemt. Er ontstaat dan een tunneltje onder de dijk.(externe link) Als het tunneltje klein blijft kan het geen kwaad, maar als het groter wordt kan het een zwakke plek in de dijk worden. Wij gaan dit tegen door op de plek in de sloot tegendruk te geven met een speciaal doek en grind (dit heet bekisting) of door het waterpeil in de sloot hoger te zetten, zodat de sloot zelf tegendruk geeft.

Waterdata

Rijkswaterstaat levert actuele waterdata over verschillende onderwerpen. Hierbij kunt u denken aan informatie over waterstanden, watertemperaturen, golfhoogtes en windsnelheid. Op de website Waterinfo(externe link) kunt u direct alle watergegevens bekijken. Helaas kan het zijn dat deze pagina tijdelijk onbereikbaar is door overbelasting. 

Weersextremen door klimaatverandering

De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met grote droogte in de zomer. Voorspelling is dat we door de klimaatverandering vaker en meer te maken krijgen met niet alleen droogte, maar ook met hevige buien, dus pieken en dalen. In 2018 was er ook hoogwater op de IJssel. Ecoloog Matthijs Jansen vertelt in deze video(externe link) wat hoogwater voor de natuur betekent als het water onderaan de dijk staat.