Verwijderen probleemplanten van start in Weerribben-Wieden

In Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn de harkwerkzaamheden gestart om invasieve exotische waterplanten te verwijderen. Met behulp van speciale harkboten wordt het water vrijgemaakt van planten die van nature niet in Nederland thuishoren, maar zich hier snel verspreiden en schade aanrichten aan de natuur én de recreatievaart.
Werkzaamheden in De Wieden

De werkzaamheden in De Wieden zijn opgedeeld in vier zones, met als scheidslijnen de Arembergergracht (noord-zuid) en een lijn door Belt-Schutsloot (oost-west). Er wordt gestart in het noordwestelijke deel. Daarna wordt er geharkt in het noordoostelijke deel, rondom Belt-Schutsloot. Deze gebieden worden het drukst bezocht door recreatievaart. Hierdoor is het risico op verspreiding van de plaagplanten groter. Wanneer deze gebieden klaar zijn, wordt de zuidelijke kant van De Wieden aangepakt.
Werkzaamheden in De Weerribben
In De Weerribben, het oostelijke deel van het park, wordt gestart met de haven bij het bezoekerscentrum. Zo voorkomen we dat boten de planten verder verspreiden via hun schroeven. Daarna worden andere, drukke locaties in De Weerribben geharkt, zoals de Hoogeweg bij café De Weerribben. Daarna wordt de Kalenbergergracht weer overgestoken en verder geharkt bij Ossenzijl en richting het zuiden naar het plaatsje Nederland.
Waarom is dit belangrijk?
Invasieve exoten, zoals waterwaaier en ongelijkbladig vederkruid, vormen een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit. Ze overwoekeren sloten en plassen, verdringen inheemse soorten en maken het water moeilijker bevaarbaar. Als er niet wordt ingegrepen kunnen deze planten hele ecosystemen verstoren en het karakteristieke landschap van Weerribben-Wieden aantasten. Door nu actie te ondernemen, wordt voorkomen dat boten de planten verder verspreiden en blijft het gebied aantrekkelijk en toegankelijk voor bezoekers.
Samenwerking
In het project werken de provincie Overijssel, Waterschap Drents Overijsselse Delta, gemeente Steenwijkerland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer samen.