Schoon water later vraagt nú om flexibel handelen

Om in de toekomst te kunnen blijven zorgen voor schoon water, moeten we wendbaar zijn en toekomstgericht handelen. Dat is één van de conclusies van het nieuwe strategische kader voor een toekomstgerichte waterketen. Het algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) stelde vandaag dat strategische kader vast. Het waterschap zuivert met 16 rioolwaterzuiveringen het afvalwater in het gebied Assen t/m Deventer en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan schoon water in het gebied.
Geopolitieke spanningen, grondstoftekorten en ruimtegebrek zijn voorbeelden van factoren die de wereld beïnvloeden. Het strategisch kader bevat drie leidende principes en bestuurlijke keuzemogelijkheden die helpen om te gaan met diverse toekomstscenario’s. Met de keuzes uit het strategisch kader waterketen is WDODelta optimaal wendbaar. De leidende principes gaan over flexibel ontwerpen en bouwen, op een nieuwe manier samenwerken met inwoners, industrie, bedrijven en organisaties en over inzetten op innovatie door bijvoorbeeld digitalisering, kennis halen uit het buitenland en inzet van scholen.
Miranda Wesselink: "We zorgen ervoor dat we goed inzicht hebben in de ontwikkelingen om ons heen, maar zien dat deze niet eenduidig dezelfde richting op gaan. We moeten kunnen laveren tussen centraal & decentraal organiseren en financieel gedreven & waarde gedreven handelen. Met deze factoren bereiden we ons voor op verschillende scenario’s, zodat we dynamisch kunnen inspelen op veranderingen. Hiermee voorkomen we investeringen waar we later spijt van krijgen".
Einde én begin van de keten
Watertekorten en waterverontreiniging zijn actuele problemen die in de toekomst nog meer aandacht vragen en grote gevolgen hebben. De rol van rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) en de bijbehorende infrastructuur verandert. Traditioneel zijn RWZI’s gericht op het zuiveren van rioolwater om de volksgezondheid te beschermen. In het licht van de huidige en toekomstige uitdagingen, zuiveren RWZI’s niet alleen afvalwater, maar produceren de installaties ook waardevolle middelen, zoals energie, hergebruikt water en grondstoffen.
Miranda Wesselink: "Het strategisch kader helpt ons om de beste keuzes te maken. We kijken meer naar hoe we ons werk goed en betaalbaar kunnen blijven doen met oog voor de wereld om ons heen. Wanneer er aanpassingen nodig zijn, kijken we niet alleen naar wat we hebben, maar ook naar hoe we kunnen inspelen op scenario’s. Is uitbreiden de beste optie, of zijn er andere knoppen waar we aan kunnen draaien? Alleen zo kunnen we de waterketen toekomstbestendig maken en blijven zorgen voor schoon water, nu en later."