Uit analyses van het rioolwater uit de rioolwaterzuivering in Echten blijkt dat het probleem met de giftige lozing is opgelost en de zuivering volledig is hersteld. Een forse lozing van een chemische stof was de oorzaak, zo blijkt uit onderzoek. Om welke stof het precies gaat, is nog niet bekend. Het waterschap vervolgt zijn onderzoek naar de bewuste al dan niet bewuste veroorzaker van dit incident.

Door de lozing was een deel van de bacteriën die het water schoonmaken gedood, waardoor het rioolwater onvoldoende werd gezuiverd. Het waterschap verwijderde dit deel van de bacteriën en verving ze door levende gezonde exemplaren, afkomstig van de rioolwaterzuiveringen Smilde en Dieverbrug. Hiermee werd het probleem verholpen en wordt het afvalwater van huishoudens, bedrijven en industrie uit de gemeente Hoogeveen, de kernen IJhorst en Elim én het grootste deel van de gemeente De Wolden weer prima gezuiverd. De storing heeft geen consequenties voor bewoners gehad. Zij konden gewoon gebruik maken van toilet, badkamer, gootsteen en wasmachine. 

Oproep: riool is geen dumpplaats

Dagelijks treft het waterschap zaken aan die niet in het riool thuishoren. Dit varieert van billen- en schoonmaakdoekjes, maandverband en pleisters tot aan chemische stoffen, zoals ammoniak, verf en bestrijdingsmiddelen. WDODelta vraagt hiervoor aandacht en roept op alleen de drie P’s door het toilet te spoelen: plas, poep en papier (wc-papier).