Ruim duizend vrijwillige dijkwachten (hoogwaterbrigadiers) staan als het extreem hoogwater is bij nacht en ontij klaar om ons te helpen het water tegen te houden. Mensen die vaak niet in het middelpunt van de belangstelling staan, maar wel prachtige waterverhalen te vertellen hebben.

In de podcast Hoogwaterverhalen vertellen onze vrijwilligers meer over waterveiligheid en waar ze op letten bij het controleren van dijken als het er echt op aankomt. Op deze pagina delen we per aflevering leuke extra's.

Aflevering 1: De Introductie

Datum: 12 oktober 2021

Welkom! Je luistert naar de eerste aflevering van de podcast Hoogwaterverhalen. Deze podcast is allereerst gemaakt voor onze vrijwillige dijkwachters en hoogwaterbrigadiers. Maar ook jij, als luisteraar met interesse voor de dreiging van water, bent welkom!  

Aflevering 2: Dijkbewaking

Datum: 3 december 2021

Dit is de tweede aflevering van de podcast Hoogwaterverhalen. Het waterschap heeft waterveiligheid hoog in het vaandel. Sterker nog, wij Nederlanders staan hier bekend om. Deze aflevering gaat over dijkbewaking. Wat is dat en belangrijker nog: wie doen dat? 

Aflevering 3: Hoogwaterbrigade

Datum: 31 januari 2022

Dit is de derde aflevering van de podcast Hoogwaterverhalen. Deze aflevering gaat over de hoogwaterbrigade. De vrijwillige hoogwaterhelden die bij hoogwater zorgen dat de stad Kampen veilig is. 

Aflevering 4: Een dijkwachters dijk 

Datum: 8 april 2022

In deze vierde aflevering praten we met dijkwachter Ineke over ‘haar dijk’: de Schellerdijk in Zwolle. Wat zijn kenmerken en begrippen van een dijk die dijkwachters gebruiken? Wandel en luister mee! 

Aflevering 5: Hoogwaterbrigade

Datum: 9 juni 2022

Dit is de vijfde afleving van de podcast Hoogwaterverhalen. In deze aflevering vertellen we hoe een hoogwaterbrigadier wordt opgeroepen en hoe het zogenoemde sluitprotocol van waterkering Kampen Midden werkt.

https://anchor.fm/waterschap-drents-overijsselse-delta6/episodes/Hoogwaterverhalen---aflevering-5---van-oproep-naar-opbouw-Kampe

Aflevering 6: Hoe leven we met water?

Datum: 26 september 2022

In deze aflevering spreken we Jan van Werven. Jan is een duizendpoot en weet ontzettend veel over de geschiedenis van het waterbeheer in Nederland. In deze aflevering stellen wij hem vragen en deelt hij veel kennis met ons als luisteraars. 

Voor en door onze vrijwilligers

Met Hoogwaterverhalen willen we de vrijwilligers boeien en verbinden door op een andere manier kennis te delen. Freddie Schutte, vrijwilligerscoördinator: “Met deze podcast dagen we onze vrijwilligers uit om naar ‘hun’ dijk of waterkering te gaan: oortjes in en kennis opdoen.”

De afleveringen van Hoogwaterverhalen zijn te beluisteren op Spotify.(externe link)

Dijkwachters en Hoogwaterbrigadiers: onmisbare vrijwilligers

Wij hebben circa 1.000 km dijken en kaden in beheer. Tijdens extreem hoogwater kan het van groot belang zijn om dijkwachters of hoogwaterbrigadiers op te roepen voor hulp. Dankzij de meldingen die zij vastleggen, kunnen we adequaat optreden en blijven de gevolgen van deze schades beperkt. 

De Hoogwaterbrigade roepen we op voor het sluiten van de mobiele waterkering Kampen Midden. Bijvoorbeeld bij hoogwater op de IJssel of bij opstuwend water vanuit het IJsselmeer bij een Noordwester storm.

Word ook dijkwacht