Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 11 september, opent Waterschap Drents Overijsselse Delta de deuren van het gemaal A.F. Stroïnk in Vollenhove en Streukelerzijl in Hasselt. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in de gemalen die het waterpeil regelen en zorgen voor voldoende water. De toegang is gratis. Tip: Kom met de fiets!

Medewerkers van het waterschap geven een rondleiding door het gemaal en bezoekers krijgen een uniek kijkje achter de schermen. Waar moet je rekening mee houden als je het gemaal bedient en welke machines gebruikt het waterschap om ervoor te zorgen dat het waterpeil onder controle blijft? Op deze en andere vragen krijgen geïnteresseerden antwoord als ze een bezoek brengen aan het gemaal. Uiteraard is dit onder voorbehoud van nieuwe coronaregels en bijbehorende maatregelen.

Gemaal Streukelerzijl

Op de dijk tussen de Overijsselse Vecht en Hasselt ligt gemaal Streukelerzijl. Dit monumentale gemaal uit 1925 zorgt er voor dat het water uit het binnenland afgevoerd kan worden richting het IJsselmeer. Naast gemaal Streukelerzijl staat gemaal Galgenrak dat zorgt voor het peilbeheer van de noordelijke polders.

  • Adres gemaal Streukelerzijl: Gennerdijk 20, 8061 PR Hasselt.

Wandeltocht over de Stenendijk

Iets verder richting Hasselt is de Stenendijk. De Stenendijk is een unieke historische zeedijk (ca 16e eeuw) langs het Zwarte Water en de monding van de Vecht. De Stenendijk valt momenteel onder het hoogwaterbeschermingsprogramma van het waterschap. Deze dijken worden versterkt om te blijven beschermen en klimaatverandering op te vangen. Vanaf de molen ‘De Zwaluw’ organiseert het waterschap tot 14:00 uur excursies langs de dijk. De historie van de muur staat centraal in het verhaal.

  • Startpunt wandelroute Stenendijk: Korenmolen de Zwaluw, Stenendijk 7, 8061 HP Hasselt.

Open Monumentendag

In Steenwijkerland wordt de Open Monumentendag georganiseerd op zaterdag 11 september. Daarmee sluit de dag aan bij de landelijke Open Monumentendagen die in het tweede weekend van september plaatsvinden. Het thema voor dit jaar is ‘inclusive heritage’. De Nederlandse interpretatie is: Mijn monument is jouw monument. Een thema dat gastvrijheid en toegankelijkheid uitdraagt.

Meer informatie