De dijken langs de Vecht beschermen ons tegen overstromingen. Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, gaat het waterschap de Vechtdijk versterken. Daarnaast onderzoeken we ook of andere maatregelen in het Vechtdal kunnen bijdragen aan de waterveiligheid tussen Dalfsen en Zwolle en een klimaatbestendig gebied. Dat doen we samen met bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Samen brachten we in het eerste deel van de verkenning mogelijke oplossingen in beeld. In deze nieuwsbrief leest u over: 

  • De eerste ideeën voor mogelijke oplossingen  
  • Aanmelden online bijeenkomsten 15 en 16 juni 
  • Een doorkijkje naar de komende maanden 

Volg het project via veiligevecht.wdodelta.nl. Maak een profiel aan en denk mee! Of wees welkom tijdens één van de (digitale) vragenmomenten. We hebben verschillende mogelijkheden digitaal of buiten bij de sluiswachterwoning in Vechterweerd.

Ideeën voor mogelijke oplossingen

De afgelopen maanden hebben we ideeën verzameld voor het versterken van de dijk tussen Dalfsen en Zwolle én ideeën voor slimme maatregelen voor het watersysteem die de waterstanden op de Vecht bij hoogwater verlagen. De komende twee jaar onderzoeken we welke oplossingen kansrijk zijn en welke de voorkeur heeft. 

Uitnodiging bijeenkomsten

Komt u naar de online bijeenkomsten op 15 en 16 juni? Het projectteam laat u graag zien welke oplossingen we de komende jaren gaan onderzoeken en hoe het project verder gaat. We gaan daarover graag met u in gesprek en zijn benieuwd naar uw reactie.

  • Aanmelden kan tot en met 15 juni via deze link

Wat is mogelijk voor de dijk?

Voor de dijkversterking zijn verschillende oplossingsrichtingen in beeld gebracht.  

  1. Een oplossing in de huidige dijk.
  2. De dijk breder of hoger maken aan de binnenkant van de dijk (de landzijde).
  3. De dijk breder of hoger maken aan de rivierkant van de dijk. 
  4. Of een combinatie van deze drie.

In 2022 zijn de resultaten van verschillende onderzoeken (waaronder Gras op Zand) bekend en weten we nog meer over de sterkte van de dijk en verwachte waterstanden bij hoogwater. Dan is voor elk deeltraject bekend hoeveel de dijk precies versterkt moet worden. Vanaf 2022 werken we deze oplossingsrichtingen verder uit. Meer weten? Lees dan verder op de website

Welke oplossingen zien we in het watersysteem?

We hebben ook oplossingsrichtingen in het watersysteem verzameld die bijdragen aan de waterveiligheid tussen Dalfsen en Zwolle en een klimaatbestendig Vecht-gebied. Deze zijn ingedeeld in drie soorten:  

  1. Water vasthouden in het stroomgebied.
  2. Water afremmen en vasthouden op maaiveld langs de Vecht. 
  3. Vergroten afvoer.  

De komende jaren werken we deze type oplossingen verder uit. We kijken bijvoorbeeld of ze inderdaad zorgen voor minder hoge waterstanden op de Vecht bij extreem hoogwater, of ze haalbaar zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Meer weten? Lees dan verder op de website 

Juli – december 2021 

In juli begint de tweede stap van de verkenning. In deze stap werken we de mogelijke oplossingsrichtingen samen met de omgeving verder uit en onderzoeken we welke oplossingen kansrijk zijn. We onderzoeken in welke mate de oplossingsrichtingen bijdragen aan de doelen van het project, of ze haalbaar zijn en wat de impact is op de omgeving. We wachten nog op de resultaten van het Gras op Zand onderzoek en een nieuw model waarmee we toekomstige waterstanden bij extreem hoogwater op de Vecht kunnen bepalen. Daarom werken we vooral verder aan de oplossingen voor de systeemmaatregelen.   

Begin 2022 – medio 2022

Wanneer de resultaten van Gras op Zand en het rekenmodel bekend zijn, krijgt de ontwerpopgave begin 2022 een update. De ontwerpopgave is wat er moet gebeuren om de dijk weer veilig te maken. Daarna worden de oplossingen verder onderzocht en selecteren we de meest kansrijke alternatieven. De resultaten van stap 2 leggen we vast in een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Iedereen kan daarop reageren.