De dijken langs de Vecht beschermen ons tegen overstromingen. Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, gaat het waterschap de Vechtdijk versterken. In deze nieuwsbrief:  

  • Kijkje in de ondergrond 
  • Natuuronderzoeken bij de dijk 
  • Onderzoek naar uilen  
  • Hoe verder? 

Kijkje in de ondergrond

In april en mei doen we onderzoek in de grond op en rond de dijk. Daarvoor doen we ruim 100 handboringen, tot vijf meter diep. Deze boringen zijn nodig om de ondergrond beter in beeld te brengen en zo onder meer de opgave voor piping nauwkeuriger te bepalen. Bij hoogwater kunnen onder de kleilaagjes in de grond holle ruimtes ontstaan (pipes), waar water met zand door kan stromen en de dijk instabiel wordt.  

Grondboringen in de dijk

Natuuronderzoeken

Dit jaar doen we ook verschillende natuuronderzoeken langs de dijk tussen Dalfsen en de A28 bij Zwolle. In het voorjaar kijken we naar het gebruik van nesten (worden ze bewoond en door wie?) en of er vleermuizen, padden en andere beschermde dieren en planten zijn. De onderzoeken duren tot eind 2024. Willen we onderzoek op uw perceel doen? Dan ontvangt u van ons persoonlijk bericht.  

hoog water in Zwolle

Onderzoek naar uilen

In maart en april speuren ecologen in de avonden naar steenuilen. De steenuil is één van de beschermde diersoorten die tussen Dalfsen en Zwolle voorkomt én waar we bij de dijkversterking rekening mee houden. Op de website stellen we drie vragen over dit onderzoek aan Esther van Zundert, omgevingsmanager bij de dijkversterking. 

onderzoek naar uilen

Hoe verder?

De reacties die zijn binnengekomen op het voorstel voor de dijkversterking hebben we verwerkt en vatten we samen voor bestuurders van de betrokken overheden. In juni 2024 besluit het algemeen bestuur van het waterschap wat het uiteindelijke voorkeursalternatief is. Deze vergadering is live te volgen via de website van het waterschap. Daarna werken we de plannen verder in detail uit. Vanaf 2027 kan de uitvoering van de dijkversterking starten. 

Nieuwe Verlaat