De Stenendijk in Hasselt beschermt de omgeving tegen overstromingen vanuit het Zwartewater. De dijk is nog veilig, maar wel kwetsbaar. Ook het fietspad op de Stenendijk is aan onderhoud toe. Vanaf 1 juli zijn het waterschap en de Dijkzone Alliantie Stenendijk (DAS) gestart met het versterken van de dijk en het tweede deel van de restauratie van de stenen muur. Daarbij wordt de fundering en de stenen muur aangepakt. In deze nieuwsbrief leest u hier meer over.

Werkzaamheden in volle gang

Het startmoment van de werkzaamheden op de Stenendijk is al weer even geleden. De dijkversterking is op dit moment in volle gang. Over de volledige lengte van de Stenendijk worden damwandplanken tot een diepte van circa 12 meter in de dijk gebracht. De damwandplanken worden gedrukt met een elektrisch aangedreven Silent Piler. Ook de overige werkzaamheden worden met elektrisch materieel uitgevoerd en zijn daardoor emissieloos.

Werkzaamheden Stenendijk Hasselt

Restauratie Stenendijk

Naast het versterken van de dijk, wordt ook verder gewerkt aan de restauratie van de Stenendijk. Waar van september 2021 t/m maart 2022 de boven- en binnenzijde van de muur werden aangepakt, wordt de komende maanden o.a. gewerkt aan het herstellen van het voeg- en metselwerk, het vervangen van oude kapotte stenen en het inspecteren van de fundering. De restaurateurs van Koninklijke Woudenberg zijn vanaf half augustus tot en met het voorjaar van 2023 bij de muur aan het werk.

Restauratie Stenendijk Hasselt

Dijkexperience op 5 oktober

Vanwege de belangstelling voor de werkzaamheden nodigt de Dijkzone Alliantie Stenendijk (DAS) u van harte uit voor een kijkje op de Stenendijk. Deze ‘Dijkexperience’ op woensdagmiddag 5 oktober bestaat uit rondleidingen langs de dijk, het materieel en de Silent Piler. Er is gekozen voor een doordeweekse dag zodat u de machines in actie ziet. Wilt u de werkzaamheden bekijken en horen hoe het gaat? 

Werken met de silent piler Stenendijk Hasselt

Historie aan de dijk

Werken aan de Stenendijk betekent ook werken in een historisch interessante en kwetsbare omgeving. Iedere nieuwsbrief belichten we een stukje historie van of langs de Stenendijk. Dit keer over de bedijking van de IJssel en zijn mondingen in de Zuiderzee.

Geschiedenis Stenendijk Hasselt