Werken aan de Stenendijk betekent ook werken in een historisch interessante en kwetsbare omgeving. Iedere nieuwsbrief belichten we een stukje historie van of langs de Stenendijk. Dit keer over de bedijking van de IJssel en zijn mondingen in de Zuiderzee. Het blijft gissen in welke jaren de eerste dijken in de omgeving van Hasselt zijn aangelegd. Bekend is wel dat de bisschop van Utrecht Guy van Avesnes (of Gwijde van Henegouwen) op Spoolderberg opdracht gaf tot de bedijking van de IJssel en zijn mondingen.

Geschiedenis Stenendijk Hasselt

De eerste geschriften waarin wordt gesproken over de bedijking van de IJssel en zijn mondingen is de “dijkbrief van Salland uit 1308”. De dijkbrief moet worden gezien als een bevestiging van een waterstaatkundige regeling die al een hele poos moet hebben bestaan. Zoals beschreven in de onderstaande tekst uit de archieven van de Digitale Bibliotheek Overijssel. 

“In 1308 gaf bisschop Guy van Avesnes op Spoolderberg den bekenden dijkbrief van Salland, later veelal als Guyen-dijkbrief aangehaald. Het in dien brief vervatte dijkrecht gold voor de dijken van den IJssel aan de zijde van Deventer van ter Hunnepe tot aan de zee. De brief bevat geen concessie tot het aanleggen van dijken, doch een regeling om bestaande maar verwaarloosde dijken beter aan hun doel te doen beantwoorden. Uit het stuk volgt dan ook, dat in 1308 de rechter IJsseldijk bestond. 

In gissingen omtrent den tijd, waarin de eerste dijken in deze streken zijn aangelegd, zal ik mij niet verdiepen. Ik volsta met te wijzen op enige feiten, die het bestaan van dijken voor 1308 bewijzen.”