Waterschap Drents Overijsselse Delta zorgt voor veilige dijken in uw omgeving. Zo’n 7,5 kilometer dijk langs het Zwolle-IJsselkanaal en Zwartewater voldoet niet aan de huidige veiligheidsnormen. Om Zwolle ook in de toekomst te beschermen tegen hoogwater gaat het waterschap in de loop van 2023 aan de slag met deze dijkversterking. In deze nieuwsbrief vertellen we u graag over de stand van zaken, laten we vliegende bomen zien en blikken we vooruit. Ook starten we met een videoserie ‘Kijk op de Stadsdijk’.

Stand van zaken

De afgelopen jaren werkte Dijkteam Zwolle aan het ontwerp voor de dijkversterking. Deze is nu af! En ook de voorbereidende werkzaamheden zijn klaar. Maar waarom is de schop dan nog niet de grond in? Dat leggen we je graag in dit artikel uit

Voorbereidende werkzaamheden afgerond

Voor een groot project als Stadsdijken Zwolle is het belangrijk om zo weinig mogelijk verrassingen tegen te komen wanneer de schop echt de grond in gaat. Onverwachte situaties in de ondergrond kunnen ervoor zorgen dat het zo’n project flinke vertraging oploopt of zelfs stil moet worden gelegd. Dat kost tijd, geld en veel extra overlast voor de omgeving. Daarom wordt in de jaren voorafgaand aan de dijkversterking zelf al veel voorbereidend werk gedaan. Dat werk is nu bijna volledig afgerond. In dit artikel lees je er meer over. 

Dijkles voor basisscholen

Wat is nou eigenlijk een dijk? Hoe zou ons land eruit zien als we geen dijken zouden hebben? Hoe versterk je een dijk? En wat moet je doen als er toch water aan de andere kant staat? Voor in totaal 40 leerlingen uit groep 7 van basisscholen Het Carillion en De Toonladder uit Holtenbroek is dit inmiddels gesneden koek.

In september en oktober hebben ze namelijk les gehad van medewerkers van het waterschap en Travers Welzijn. Veel leerlingen hadden al eerder meegepraat over hun eigen Holtenbroeker dijk: ze hadden hun wensen meegegeven aan de dijkontwerpers. Tijdens de gastlessen werd het waterschap goed aan de tand gevoeld: “Waarom moet de dijk omhoog? Gaan jullie ook de andere kant doen? Hoeveel mensen werken er bij het waterschap?” Na het eerst deel van de les in de rode Twistvliettoren, was het tijd voor actie. De leerlingen hebben met zandzakken een zogenaamde ‘wel’ gedicht. Op de website overstroomik.nl onderzochten ze hoe het stond met de waterveiligheid van hun huis en school. Tot slot onderzochten ze als volleerde dijkwachters de stevigheid van de dijk.

Vooruitblik

We verwachten in de loop van 2023 te beginnen met de dijkversterking. Dan gaat ook werkelijk ‘de schop de grond in’. Tot die tijd zijn we voor en achter de schermen met allerlei zaken. We zetten ze even op een rijtje:

  • We maken het uitvoeringsontwerp helemaal af;
  • We vragen subsidie aan bij het landelijke Hoogwatersbeschermingsprogramma (HWBP);
  • We vragen Het Algemeen Bestuur van het waterschap vragen om een geld beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het werk. De subsidie wordt namelijk pas na afloop uitbetaald. Het waterschap moet eerst het geld voorschieten.
  • Met grondeigenaren langs de dijk maken we afspraken over het gebruik van hun grond om de dijkversterking uit te voeren.

Karakteristieke lindes blijven behouden voor Holtenbroek

Drie volwassen lindes langs de Klooienberglaan in Zwolle hebben een nieuw thuis. Door de aankomende dijkversterking konden de bomen niet blijven staan op hun huidige locatie. Het waterschap verplantte met een hoge kraan de bomen naar hun nieuwe plek, zo’n 250 meter verderop. Een grote kraan verplaatste de lindes naar hun nieuwe plek. In dit artikel lees je er meer over.

Kijk op de Stadsdijk

In deze video nemen we je mee langs de dijk en stellen we je voor aan mensen die op of aan de dijk(versterking) werken. Omgevingsmanager Edgar de Bruijn trapt deze serie af. De komende tijd stellen we meer collega’s aan jullie voor. 

Bekijk de video(externe link)