Tijdens Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 14 mei, opent Waterschap Drents Overijsselse Delta de deuren van het gemaal Streukelerzijl in Hasselt. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in het gemaal dat het waterpeil regelt en zorgt voor voldoende water. De toegang is gratis. Tip: Kom met de fiets!

Medewerkers van het waterschap geven een rondleiding door het gemaal en bezoekers krijgen een uniek kijkje achter de schermen. Waar moet je rekening mee houden als je het gemaal bedient en welke machines gebruikt het waterschap om ervoor te zorgen dat het waterpeil onder controle blijft? Op deze en andere vragen krijgen geïnteresseerden antwoord als ze een bezoek brengen aan het gemaal.

Gemaal Streukelerzijl

Op de dijk tussen de Overijsselse Vecht en Hasselt ligt gemaal Streukelerzijl. Dit monumentale gemaal uit 1925 zorgt er voor dat het water uit het binnenland afgevoerd kan worden richting het IJsselmeer. Naast gemaal Streukelerzijl staat gemaal Galgenrak dat zorgt voor het peilbeheer van de noordelijke polders.

  • Adres gemaal Streukelerzijl: Gennerdijk 20, 8061 PR Hasselt.

Nationale Molen- en Gemalendag

Iedere tweede zaterdag (en zondag) in mei is het 'Nationale Molen- en Gemalendag'. Een jaarlijkse dag sinds 1972 waarop meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek. Waterschap Drents Overijsselse Delta stelt net als voorgaande jaren de deuren open van Gemaal A.F. Stroink en gemaal Veneriete. Aanvullend zal gemaal Streukelerzijl en ook gemaal Zedemuden ook deel uitmaken van de Nationale Molen- en Gemalendag. Op zaterdag 14 mei zullen de gemalen van 10.00 tot 16.00 uur open zijn voor bezoekers.

Meer informatie