Tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 14 mei, opent Waterschap Drents Overijsselse Delta de deuren van het gemaal A.F. Stroink in Vollenhove. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in het gemaal dat het waterpeil regelt en zorgt voor voldoende water. De toegang is gratis. Tip: Kom met de fiets!

Medewerkers van het waterschap geven een rondleiding door het gemaal en bezoekers krijgen een uniek kijkje achter de schermen. Waar moet je rekening mee houden als je het gemaal bedient en welke machines gebruikt het waterschap om ervoor te zorgen dat het waterpeil onder controle blijft? Op deze en andere vragen krijgen geïnteresseerden antwoord als ze een bezoek brengen aan het gemaal. Ook voor kinderen zijn er bij gemaal Stroink leuke activiteiten zoals spelenderwijs leren met een watertafel.

Gemaal A.F. Stroink

Het gemaal Stroink regelt het peil op de boezem (waterbergingsgebied) van Noordwest-Overijssel en indirect van de polders in Noordwest-Overijssel, de polder Nijeveen-Kolderveen en het stroomgebied van de Vledder- en Wapserveense Aa. De totale oppervlakte van dit gebied is ruim 50.000 hectare.

  • Adres gemaal A.F. Stroink: Weg van Twee Nijenhuizen 18, 8325 PD Vollenhove

Nationale Molen- en Gemalendag

Iedere tweede zaterdag (en zondag) in mei is het 'Nationale Molen- en Gemalendag'. Een jaarlijkse dag sinds 1972 waarop meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek. Waterschap Drents Overijsselse Delta stelt net als voorgaande jaren de deuren open van Gemaal A.F. Stroink en gemaal Veneriete. Aanvullend zal gemaal Streukelerzijl en ook gemaal Zedemuden ook deel uitmaken van de Nationale Molen- en Gemalendag. Op zaterdag 14 mei zullen de gemalen van 10.00 tot 16.00 uur open zijn voor bezoekers.

Meer informatie