Gemaal Cellemuiden, tussen Genemuiden en Hasselt, is volledig gerenoveerd in 2021 en voldoet weer aan de eisen van deze tijd. Het nieuwe, beeldbepalende gebouw ligt aan het Zwarte Water, ter hoogte van Cellemuiden 28. Het gemaal maalt water uit de polder Mastenbroek richting het Zwarte Water.

Voldoende water

Met het nieuwe geautomatiseerde gemaal kan het waterschap sneller en beter reageren op verschillende weersomstandigheden. Dit betekent dat het peil en het afvoeren van water voortdurend wordt aangepast, zodat wateroverlast of watertekort in het landbouwgebied minder een probleem vormen. De capaciteit van het gemaal is 60m3 per minuut. Bovendien is het gemaal vispasseerbaar gemaakt. Het vormt nu geen obstakel meer voor vissen.

Duurzaam gemaal

Bij het ontwerp van dit gemaal is gekeken hoe het landschappelijk zo goed mogelijk ingepast kon worden. De behuizing, een doosje met inkeping, symboliseert de waterrichting. Vanuit onze circulaire gedachte hebben we binnen dit project houten damwanden, welke zijn vrijgekomen bij andere projecten, hergebruikt als gevelbekleding. Dit geeft het gemaal een duurzaam en natuurlijk karakter dat naadloos past in het landschap.