Het gemaal bemaalt de Bentpolder en de omgeving van Vollenhove, een gebied van ruim 400 hectare. Hierbij wordt ook een deel van de vrije afvoer van de Zuurbeek en de Schaarkampen afgevoerd. De buitendijks gelegen percelen hebben een eigen pompgemaal gekregen en worden losgekoppeld van het nieuwe gemaal.

Unieke vorm

Er kan ook water vanuit het Kadoelermeer in de polder worden ingelaten. De vorm van het nieuwe gemaal doet denken aan een stuurhuis, zoals je die vaak ziet op een schip, met veel glas en een pompkelder. Het publiek kan dan ook goed van buitenaf zien hoe alles in het gemaal werkt. Op het gemaal is een informatiepaneel geplaatst met daarop diverse historische en hedendaagse wetenswaardigheden over de omgeving.

Hoogwaardige, duurzame pompen en LED verlichting

Voor de bouw van dit gemaal is het oude gemaal in zijn geheel opgeruimd. Daarna is het nieuwe gemaal voor een gedeelte in de oude Zuiderzeedijk gebouwd door de aannemers Dubbink uit Vriezenveen en Lutjeboer uit Veendam. Het nieuwe gemaal is uitgerust met twee hoogwaardige moderne propellerpompen van elk 25 m³ per minuut pompcapaciteit. Deze BVOP-pompen van Bosman Watermanagement uit Piershil zijn gekozen vanwege de grote duurzaamheid. De pompen zijn onderhoudsvriendelijk, hebben lage energiekosten en een bijzonder laag geluidsniveau.De ene pomp kan het werk van de andere pomp overnemen. In het geval van langdurige en hevige neerslag kunnen beide pompen draaien en ook de piekafvoer kan nu beter worden opgevangen. Het risico op wateroverlast wordt hierdoor sterk verminderd.

In samenwerking met AquaDatasystems en Philips Nederland is het gemaal voorzien van de nieuwste generatie LED verlichting. Deze duurzame oplossing zorgt voor een laag energieverbruik in combinatie met een hoge lichtopbrengst, en lage onderhoudskosten in vergelijking met traditionele verlichting.