Een verreiker: een mix van een grote vorkheftruck en een shovel die gebouwd is om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Waterschap Drents Overijsselse Delta schafte een milieuvriendelijke versie aan: volledig elektrisch. “Een mooi voorbeeld waarmee onze medewerkers laten zien steeds vaker duurzaamheid te verweven in ons dagelijks werk”, zegt dagelijks bestuurslid Marion Wichard. “Hiermee verminderen we de uitstoot van CO2. Iets wat naadloos aansluit op onze doelen.”

De nieuwe verreiker wordt ingezet op de rioolwaterzuivering in Echten, onder andere voor het verzetten van trailers en containers. Het vervangt de 18 jaar oude verreiker die nog op diesel reed. Deze was aan het eind van zijn levensduur en moest worden vervangen. “Elektrisch rijden op de rioolwaterzuivering past ook prima in het totaalplaatje. We leggen deze terreinen vol met zonnepanelen. Zo wekken we groene elektriciteit op. Dat er nu ook een elektrisch aangedreven verreiker rijdt, is een goede volgende stap.”

Een verreiker heeft, zoals zijn naam al doet vermoeden, een relatief groot bereik. Hij kan hoog en ver komen met zijn lepels of bak. Dat is handig wanneer men niet helemaal op de plaats kan komen waar een voorwerp moet komen te staan of weggehaald moet worden.