“De kreeft heeft weinig vijanden en plant zich razendsnel voort. Het dier komt van oorsprong uit Noord-Amerika en eet in principe alles op de waterbodem weg. Het is een soort minimaaier. Voor waterbeheer is het een goede helper, maar als we kijken naar onze waterkwaliteit, dan is de Amerikaanse rivierkreeft een serieus probleem”, laat Van Dijk weten. 

Waarom is de Amerikaanse rivierkreeft een probleem voor de waterkwaliteit?  

Amerikaanse rivierkreeft

“Net als andere exoten, eet ook deze exoot planten en dieren op die in Nederland thuishoren. Voor hen wordt overleven onmogelijk gemaakt. De Amerikaanse rivierkreeft heeft het bij ons fijn. Waar hij eerder nog te maken had met natuurlijke uitdagingen, zoals een strenge vorst, heeft hij het nu ‘makkelijk’. Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat het in Nederland warm en aangenaam is. Geen enkele reden om weg te gaan dus voor de Amerikaanse rivierkreeft. Daarnaast graaft hij in oevers en dijken. Op lange termijn kunnen deze instabiel raken en mogelijk verzakken. Een serieus probleem, dat we liever voorkomen dan genezen.” 

Hoe zit dat in het werkgebied van WDODelta?  

“Op dit moment hebben we niet goed in beeld waar de Amerikaanse rivierkreeft precies zit. Meldingen die we ontvingen, kwamen voornamelijk uit veengebieden zoals Kampen en de Wieden-Weerribben. Voor ons waterschap is het belangrijk om te weten waar deze exoot nog meer leeft. We weten wel dat hij er is, maar waar? Inzicht in locatie zou ons enorm helpen om een beter beeld te krijgen, zodat we de exoot kunnen bestrijden.” 

Waar kan je op letten? 

“Rivierkreeften zitten vooral in stil of langzaam stromend water zoals sloten en grachten. De kreeft is een alleseter en eet zowel waterdiertjes en waterplanten. Mocht je de Amerikaanse rivierkreeft tegenkomen, neem dan contact op met het waterschap.” 
 

Meer informatie