Veelgestelde vragen over bufferstroken

Aangepast:

Vanaf 2023 is het verplicht om bufferstroken langs alle waterlopen te hebben. Dit staat omschreven in de milieu- en mestwetgeving en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Bufferstroken dragen bij aan de verbetering van de waterkwaliteit en bevorderen de biodiversiteit.

Een bufferstrook is een strook grond langs een waterloop waar geen mest, gewasbeschermingsmiddelen of biociden gebruikt mogen worden. Het is dus echt een buffer tussen het landbouwperceel en de waterloop. De bufferstrook is onlosmakelijk verbonden met water. Daarom zijn wij als waterschap betrokken en zien we graag dat deze maatregel wordt toegepast. Wij informeren en adviseren landbouwers, maar voeren ook toezicht uit. We beantwoorden een aantal veelgestelde vragen over de bufferstrook en de rol van het waterschap.

Wat is de rol van het waterschap?

Als waterschap hebben we belang bij het toepassen van een bufferstrook langs de waterloop, omdat dit de waterkwaliteit kan verbeteren. De milieuwetgeving kent al geruime tijd de teeltvrije zone. Op deze zones kunnen we wel controleren, maar op de bufferstroken nog niet. De regelgeving is niet op elkaar afgestemd en dat maakt het voor iedereen ingewikkeld. Daarom wordt de minimale breedte van de bufferstrook en de teeltvrije zone gelijkgetrokken. De uitkomst zal in de milieuwetgeving worden verwerkt. Vanaf dat moment krijgen waterschappen ook een toezichthoudende rol.

Besteedde WDODelta al aandacht aan de bufferstrook en hoe?

In 2024 hebben wij controles uitgevoerd op de teeltvrije zone, zoals we de voorgaande jaren ook al deden. Alleen lag de focus afgelopen jaar op percelen die langs de zogenaamde KRW-oppervlaktewaterlichamen liggen. Deze waterlichamen zijn van belang voor het bepalen van de waterkwaliteit in Nederland. Op deze percelen hebben we gekeken of de bufferstrook wordt aangehouden. Op deze manier konden we een beeld vormen van het aantal percelen waarop de bufferstrook wordt toegepast.

Wat voor beeld kregen we?

Op de meeste percelen langs KRW-oppervlaktewaterlichamen wordt een bufferstrook aangehouden. De breedte van deze bufferstroken was niet altijd juist. De bufferstroken waren soms te smal, bijvoorbeeld die meter, in plaats van vijf meter. Op deze percelen werd niet voldaan aan de ‘4% regel’ (oppervlak bufferstrook t.o.v. het perceeloppervlak).

We zien dat de bufferstrook in veel gevallen al wordt toegepast, en daar zijn we blij mee. We zien ook dat er nog ruimte is voor verbetering. Graag zien we een bufferstrook, met de juiste breedte, liggen op alle percelen langs oppervlaktewater. 

Hoe besteden we komend jaar aandacht aan dit onderwerp?

In 2025 gaan onze toezichthouders weer percelen controleren, met name die langs KRW-oppervlaktewaterlichamen liggen. Dit is een controle op de teeltvrije zone, waarbij de bufferstrook ook beoordeeld wordt. Wanneer geen of een te smalle bufferstrook wordt toegepast, gaat de toezichthouder in gesprek met de perceeleigenaar of -gebruiker. Als de teeltvrije zone niet juist wordt aangehouden, kan het zijn dat we een waarschuwing geven of verwachten dat de gewassen in de teeltvrije zone worden gerooid.

Wilt u meer weten over de bufferstrook? Hier vindt u meer info:
-    Alles wat u moet weten over bufferstroken | Toolbox Emissiebeperking
-    Bufferstroken | RVO.nl