Het vaarseizoen op de Overijsselse Vecht gaat weer van start. Vanaf donderdag 28 maart zijn de schutsluizen Vechterweerd en Vilsteren in de Overijsselse Vecht weer geopend, evenals de boothellingen in Dalfsen en Zwolle. Zo krijgt de recreatievaart weer volop de gelegenheid om het water in het gebied per boot te verkennen.

De donderdag voor het paasweekend, 28 maart, markeert de start van het schutseizoen. Het Overijsselse Vechtdal is een prachtig gebied om vanaf het water te beleven. Om planten en dieren, bijvoorbeeld broedende vogels, zo weinig mogelijk te verstoren, gelden er regels. De maximum snelheid voor alle vaartuigen is 9 kilometer per uur, er mag enkel gevaren worden tussen zonsopgang en zonsondergang en het is niet toegestaan aan te leggen aan de kanten of oevers te betreden waar er geen voorzieningen zijn. Op deze regels wordt gehandhaafd door onze handhavers. Zo kunnen we deze zomer allemaal op een veilige manier genieten van de Vecht en blijft bovendien de natuur gespaard.

Bedieningstijden schutsluizen

Dagelijks is er in het voorseizoen tussen 8.00 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur bij beide schutsluizen een sluiswachter aanwezig om boten te schutten. Recreatievaarders dienen uiterlijk 20 minuten voor sluitingstijd bij de schutsluis aanwezig te zijn. 

Waterpeil en vaarwegbeheer

Waterschap Drents Overijsselse Delta is verantwoordelijk voor het waterpeilbeheer en het vaarwegbeheer op de Overijsselse Vecht vanaf de monding in het Zwarte Water bij Zwolle tot Ommen. Vanaf Ommen tot aan de Duitse grens gaat waterschap Vechtstromen over het beheer van de Vecht.