Podcast Waterwolf - Aflevering 1, 2 en 3

Op 4 en 5 februari 1825 sloeg de natuur genadeloos toe. Door een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij braken de dijken langs de Zuiderzee, de IJssel en de Vecht op meer dan 70 plaatsen door. Grote delen van Overijssel werden overspoeld door een allesverwoestende zee van water. De stormvloed van 1825 was de grootste natuurramp van de negentiende eeuw in Noordwest-Europa. De schade was onvoorstelbaar groot.
Podcast
Historici Martin van der Linde (Overijsselacademie) en Marieke van Zanten (Het Oversticht) duiken tweehonderd jaar na dato in deze vergeten ramp, die honderden levens eiste en complete dorpen en veestapels wegvaagde. Hoe verliep de ramp en wat kunnen we leren van 1825? Samen met experts zoeken ze naar antwoorden in tijden van zeespiegelstijging en klimaatverandering. Kan zo’n verwoestende stormvloed ons opnieuw treffen? Of hebben we de Waterwolf definitief bedwongen? Beluister hieronder de eerste drie afleveringen.
Aflevering 1: Een allerdroevigst tafereel
De stormvloed van 1825 was de grootste natuurramp van de negentiende eeuw in Noordwest-Europa. Grote delen van Overijssel en andere provincies werden overspoeld. De schade was onvoorstelbaar groot. Maar: deze catastrofe blijkt een vergeten ramp. Wat als de Waterwolf weer toeslaat? Marieke en Martin reconstrueren met behulp van historische bronnen, experts en familieverhalen de chaos, de dijkdoorbraken en de strijd tegen het water. Tijdens hun zoektocht blijkt de ramp dichterbij dan gedacht.
Aflevering 2: Leven met het water
De stormvloed van 1825 raakte niet alleen de Kop van Overijssel, maar trof ook de bevolking in de IJssel-Vechtdelta. Met name op het Kampereiland was men gewend aan overstromingen. In het hele gebied zorgde het water voor een bijzonder natuur- en cultuurlandschap. Zijn we de manier van leven mét het water, zoals men vroeger deed, in onze huidige tijd misschien verleerd? Marieke en Martin zetten hun zoektocht naar de lessen van de ramp voort in gesprek met ervaringsdeskundigen en kenners van de regio.
Aflevering 3: Het strijdverhaal
Onze strijd tegen het water is een bron van nationale trots. Maar klopt het wel dat we in de geschiedenis voortdurend de strijd zijn aangegaan. "Je kunt niet met een zwaard op het water slaan...". Zijn er voor en na de ramp van 1825 ook andere verhalen over onze omgang met het water te vertellen? En bieden die verhalen ook een hoopvolle toekomst in tijden van klimaatverandering? Lotte Jensen en Adriaan Duiveman doen onderzoek naar hoe water onze cultuur heeft gevormd en weten hier alles van.