Een opdrachtnemer moet voldoen aan de eisen uit het contract. Dit is belangrijk om een goed resultaat te krijgen maar ook een voorwaarde om rechtmatige betalingen te kunnen doen. In een UAVgc-contract moet de opdrachtgever kunnen aantonen dat hij voldoet aan deze eisen met registraties in het verificatie- en keuringsplan en de daaruit voortvloeiende rapporten. Daarbij beschrijft hij hoe hij zijn werk plant, uitvoert, evalueert en bijstuurt (plan-do-check-act).  

Dankzij SCB verkrijgen we risicogestuurd een voldoende mate van zekerheid (inzicht) over:  

  • het functioneren van het kwaliteitsmanagement van de opdrachtnemer;
  • de beheersing van de (maak)processen door de opdrachtnemer;
  • de betrouwbaarheid van de registraties door de opdrachtnemer

Als het kwaliteitssysteem, de processen en de registraties van voldoende kwaliteit zijn, kan de opdrachtgever een stapje terug doen. De opdrachtgever heeft er dan namelijk vertrouwen in dat hij krijgt wat is afgesproken. Ook kan de opdrachtgever dan zonder veel toetsing rechtmatig betalen.   

  • Waar kwamen we vandaan 
    Vroeger controleerden we alle stukken die de opdrachtnemer opleverde. Bij eenvoudige producten lukte dat, bij complexe stukken kostte dat veel tijd.  
  • Wat doen we nu 
    Toetsen in hoeverre we op de werkwijze en producten van de opdrachtnemer kunnen vertrouwen. We toetsen vooral op processen. Voor de betalingen voeren we toetsen uit op het betaalcriterium.    
  • Wat gaan we (hopelijk) doen 
    Meer op afstand het project managen in het vertrouwen dat de opdrachtnemer zelf zijn kwaliteit beheerst.

Bij de slibgisting- en groengasinstallatie Echten staan we nu bij “wat doen we nu”. Het kwaliteitssyteem is getoetst en als goed ervaren. De drie procestoetsen vielen goed uit. Omdat grote bedragen worden betaald, willen we nog een tijd (zes maanden) doorgaan met maandelijkse procestoetsen. Als de lijn dan nog steeds positief is, schalen we terug. Het aantal toetsen neemt dan af en de toets op het betaalcriterium is mogelijk niet meer nodig.