De dijken langs de Vecht beschermen ons tegen overstromingen. Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, gaat het waterschap de Vechtdijk versterken. Daarnaast onderzoeken we ook of andere maatregelen in het Vechtdal kunnen bijdragen aan de waterveiligheid tussen Dalfsen en Zwolle en een klimaatbestendig gebied. Dat doen we samen met bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Samen brachten we in het eerste deel van de verkenning mogelijke oplossingen in beeld. In deze nieuwsbrief leest u meer over: 

  • De online bijeenkomsten van juni 
  • Hoogwater in de zomer  
  • In gesprek met eigenaren
  • Een doorkijkje naar de komende maanden 

Volg het project via veiligevecht.wdodelta.nl. Maak een profiel aan en denk mee! Of kom langs tijdens één van de maandelijkse vragenmomenten in sluiswachterswoning Vechterweerd. Het projectteam gaat graag in gesprek over uw ideeën of vragen.

Terugblik online bijeenkomsten juni

Vanuit de studio in sluiswachterswoning Vechterweerd vertelde het projectteam Veilige Vecht op 15 en 16 juni over de mogelijke oplossingen die in het eerste jaar van de verkenning zijn verzameld. Mogelijke oplossingen voor (1) het versterken van de dijk tussen Dalfsen en Zwolle én (2) maatregelen in het watersysteem (het stelsel van sloten en beken) die kunnen bijdragen aan een klimaatbestendig Vecht-gebied. Alle mogelijke oplossingen die we verder onderzoeken leest u in de Notitie mogelijke alternatieven. Of bekijk via deze link(externe link) één van de online bijeenkomsten terug.

Hoogwater in de zomer

Deze zomer kampten delen van Limburg met extreme regen en overstromingen. Kan zoiets ook in het Vechtdal gebeuren? Wij vragen het Philippe Schoonen, technisch manager voor project Veilige Vecht bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. “Je kunt de gevolgen van de neerslag in Limburg niet één op één kopiëren op het Vechtdal.” Lees meer in dit artikel.

Verhalen van inwoners

In het project Veilige Vecht spreken we veel mensen die wonen, werken en ontspannen achter de dijk en in het Vechtdal. Wij delen graag hun verhalen. Lidie Jansen (64) woont al zo’n twintig jaar vlakbij de Vechtdijk net buiten het dorp Dalfsen. De dijk is voor haar een plek om te wandelen, om uit te waaien en te genieten van het prachtige landschap. Ook denkt ze met ons mee in het project. Een goede reden om met haar in gesprek te gaan. Hoe kijkt zij tegen dit project aan? Lees het verhaal van Lidie op de website

In gesprek met eigenaren

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen we elkaar eindelijk ‘live’ ontmoeten. Het komende half jaar organiseren we daarom een aantal gesprekken voor grondeigenaren direct aan de dijk en in het Vechtdal. In deze ontmoetingen willen we de eigenaren beter leren kennen en horen wat eigenaren belangrijk vinden voor de dijkversterking of systeemmaatregelen, omdat zij direct belanghebbend zijn. Perceeleigenaren ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor deze gesprekken. 

Juli – december 2021: onderzoek oplossingen

In de tweede stap van de verkenning werken we de verzamelde oplossingsrichtingen voor het hele Vecht-gebied uit en selecteren we welke kansrijk zijn. Dit doen we samen met inwoners en betrokkenen. We onderzoeken in welke mate de oplossingsrichtingen bijdragen aan de doelen van het project, of ze haalbaar zijn en wat de impact is op de omgeving. We wachten nog op de resultaten van het Gras op zand onderzoek en een nieuw model waarmee we toekomstige waterstanden bij extreem hoogwater op de Vecht kunnen bepalen. Daarom werken we vooral verder aan de oplossingen voor de systeemmaatregelen. 

Begin – medio 2022: selecteren kansrijke oplossingen

Wanneer de resultaten van Gras op zand en het rekenmodel bekend zijn, krijgt de ontwerpopgave voor de dijk een update (naar verwachting begin 2022). De ontwerpopgave laat zien wat er moet gebeuren om de dijk weer veilig te maken. Daarna worden de oplossingen verder onderzocht en selecteren we de meest kansrijke oplossingen voor de dijkversterking en systeemmaatregelen. De resultaten van stap 2 bespreken we met de omgeving en leggen we vast in een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Iedereen kan daarop reageren.