De dijken langs de Vecht beschermen ons tegen overstromingen. Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, gaat het waterschap de Vechtdijk versterken. Daarnaast onderzoeken we ook de mogelijkheden voor een nevengeul bij Vechterweerd. Dat doen we samen met bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. In deze nieuwsbrief: 

  • Hoe gaat het met het uitwerken van de oplossingen?
  • Alles over dijken: video’s over faalmechanismen
  • Bijeenkomsten grondeigenaren 
  • Eerste dijktafels gestart 
  • Metingen in het veld 
  • Hoe verder? 
  • Waterschapsverkiezingen: stem 15 maart 

Het uitwerken van de oplossingen

Dit jaar onderzoeken we wat de beste oplossing is om de dijk te versterken. De dijk is in 17 stukken (trajecten) ingedeeld. Voor ieder stuk dijk werken we twee alternatieven uit om de dijk te versterken en brengen we de voor- en nadelen daarvan in beeld. Dat doen we samen met inwoners, bedrijven en overheden.

Alles over dijken

Elke dijk is anders. En een dijk veiliger maken, kan op verschillende manieren. Het ligt er aan wat er met de dijk aan de hand is. Bij de Vechtdijk hebben we te maken met piping, grasbekleding die niet sterk genoeg is en de dijk die niet hoog of stabiel genoeg is.

Bijeenkomsten grondeigenaren

In april zijn er bijeenkomsten voor grondeigenaren. We vertellen dan graag meer over de oplossingen die nu worden onderzocht en wat er de komende periode gebeurt. Bent u grondeigenaar? Dan krijgt u binnenkort een uitnodiging in de brievenbus.

Eerste dijktafels gestart

Een groep van zo'n 30 bewoners en belangengroepen met verschillende invalshoeken en achtergronden werken in dijktafels aan het project Veilige Vecht. De eerste dijktafel was in december.

Metingen in het veld

De komende maanden gaan we de exacte hoogte van de dijk en de omgeving ernaast inmeten. De hoogte van het veld meten we vanuit een vliegtuigje. De diepte van sloten, strangen en kolken meten we met apparatuur vanaf het water, met kleine bootjes of vanaf de waterkant. Het kan dus zijn dat u binnenkort mensen in het veld naast de dijk daarmee aan het werk ziet. Bent u grondeigenaar? Dan krijgt u hierover nog apart bericht van ons. 

Hoe verder?

Na de zomer van 2023 weten we per stuk dijk welke hoofdoplossing de voorkeur heeft. Deze hoofdoplossing (het concept-voorkeursalternatief) bespreken we dan met bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden. Het is ook mogelijk om dan een reactie te geven. In het voorjaar van 2024 wordt het voorkeursalternatief vastgesteld door het algemeen bestuur van het waterschap.

Waterschapsverkiezingen: stem 15 maart

Op woensdag 15 maart stemmen we voor het waterschap. Er valt echt iets te kiezen: de toekomst van het Nederlandse water gaat ook u aan! En die toekomst staat onder druk. De wereld om ons heen verandert en het wordt steeds moeilijker om schoon water, voldoende water én veilige dijken te garanderen. Wat vindt u belangrijk?