De dijken langs de Vecht beschermen ons tegen overstromingen. Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, gaat het waterschap de Vechtdijk versterken. Daarnaast onderzoeken we ook of andere maatregelen in het Vechtdal kunnen bijdragen aan de waterveiligheid tussen Dalfsen en Zwolle en een klimaatbestendig Vechtdal. Dat doen we samen met bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Samen brengen we in het eerste deel van de verkenning mogelijke oplossingsrichtingen voor de dijkversterking en andere maatregelen (systeemmaatregelen) die bijdragen aan een klimaatbestendig Vechtdal in beeld. In deze nieuwsbrief leest u over: 

  • De stappen die we tot nu gezet hebben
  • Wat de komende maanden op de planning staat
  • De resultaten van het belevingswaardenonderzoek
  • De terugblik op de masterclass
  • De proeven op de dijk 

Korte terugblik

We werken aan de eerste stap van de verkenningsfase. Het doel is om de mogelijke oplossingsrichtingen voor een veilige Vecht in kaart te brengen. We inventariseren mogelijke oplossingen voor dijkversterking en mogelijke systeemmaatregelen. Daarvoor werken we samen met inwoners in ontwerpateliers. De deelnemers van deze ateliers hebben verschillende achtergronden en interesses. Zo krijgen we een mix van verschillende perspectieven en inbreng. 

Tijdens de digitale ateliers verzamelden we gebiedskennis, ideeën voor mogelijke oplossingen voor een veilige Vecht en aandachtspunten voor de dijkversterking en andere mogelijke maatregelen in het Vechtdal (systeemmaatregelen). De opbrengst van deze eerste ateliers bestaat uit een inventarisatie van mogelijke oplossingen, mogelijke kansen voor een klimaatbestendig Vechtdal en aandachtspunten voor het vervolg. 

Wilt u ook meedenken? Maak dan een profiel aan op de website. Of wees welkom tijdens één van onze digitale vragenmomenten om uw vraag of idee met ons te bespreken. 

Komende maanden

Afronden inventarisatie  
De komende weken ronden we het in kaart brengen van mogelijke oplossingen voor een veilige Vecht af. De resultaten daarvan beschrijven we in een notitie en bespreken we met bestuurders van verschillende overheden. De notitie beschrijft welke mogelijke oplossingen (alternatieven) voor de dijkversterking en systeemmaatregelen de komende jaren worden onderzocht.   

Uitnodiging bewonersbijeenkomsten
In juni organiseren we een aantal (digitale) informatiebijeenkomsten over de eerste inzichten uit de verkenning. We laten zien welke mogelijke oplossingen er zijn en hoe deze in de verkenning worden onderzocht. We gaan daarover graag met u in gesprek en horen graag uw reactie. Via deze nieuwsbrief en website ontvangt u een uitnodiging voor een (digitale) informatiebijeenkomst.  

Verhalen van inwoners

In het project Veilige Vecht spreken we veel mensen die wonen, werken en ontspannen achter de dijk en in het Vechtdal. Wij delen graag hun mooie verhalen. Ruud van der Burg (61) is bewoner van Berkum en doet mee aan de ontwerpateliers. Daarnaast is hij letterlijk ‘altijd’ in verbinding met de dijk. Hij woont op een uniek en prachtig plekje aan de dijk bij Berkum. Een goede reden om met hem in gesprek te gaan. Hoe kijkt hij tegen dit project aan? Lees het verhaal van Ruud op de website.

Resultaten online

Het belevingswaardenonderzoek is afgerond! Dit onderzoek laat zien hoe de Vechtdijken en directe omgeving van de dijken worden beleefd. Voor dit onderzoek gingen we in gesprek met bewoners op de dijk en online. Ruim 150 mensen gaven in de online enquêtes en verdiepende interviews aan hoe de Vecht en omgeving worden beleefd. Het onderzoek geeft inzicht in de huidige kwaliteiten van het gebied en wat bewoners belangrijk vinden voor een toekomstige dijkversterking. De resultaten van het onderzoek vindt u op de website.

Terugblik masterclass

Hoogleraar waterveiligheid Matthijs Kok gaf op woensdag 10 maart aan 140 betrokken mensen een (interactief) dijkcollege over de vraag of dijkversterking langs de Vecht écht nodig is. Hij vertelde hoe waterveiligheid wettelijk is geregeld en hoe veiligheidseisen voor de dijken in Nederland worden bepaald. Ook zoomde hij in op de Vechtdijk tussen Dalfsen en Zwolle. Masterclass gemist? Lees dan de terugblik of bekijk de video(externe link)

Proeven op de dijk klaar

Van december tot en met maart is de sterkte van de zandige Vechtdijken in de praktijk onderzocht. Op drie locaties op de Vechtdijk werden golven nagebootst, die over en op de dijk klotsten. Het waterschap onderzocht hoelang het duurt voordat de grasmat kapot ging en hoe schade ontstaat. Want een sterke grasmat zorgt voor een sterke dijk. Na de proeven zijn beschadigingen hersteld en extra in de gaten gehouden. De komende maanden worden de resultaten beoordeeld en geanalyseerd. In december worden de resultaten verwacht. Als de grasmat in de praktijk sterker is dan verwacht, dan kan het vervangen van de grasmat worden beperkt. Dat scheelt in de hinder en kosten van de dijkversterking langs de Vecht.