De dijken langs de Vecht beschermen ons tegen overstromingen. Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, gaat het waterschap de Vechtdijk versterken. Daarnaast onderzoeken we ook of andere maatregelen in het Vecht-gebied kunnen bijdragen aan de waterveiligheid tussen Dalfsen en Zwolle en een klimaatbestendig gebied. Dat doen we samen met bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. In deze nieuwsbrief leest u over:  

  • Een terugblik op de afgelopen maanden 
  • De bijeenkomsten voor grondeigenaren 
  • Een online masterclass 
  • Een doorkijkje naar 2022  

 Volg het project via veiligevecht.wdodelta.nl. Maak een profiel aan en denk mee! Of wees welkom tijdens één van de (digitale) vragenmomenten. 

Terugblik afgelopen maanden

In deze stap werken we aan de oplossingen voor maatregelen in het stroomgebied van de Vecht. We onderzoeken welke (systeem)maatregelen kansrijk zijn. Dragen ze bij aan minder hoge waterstanden op de Vecht? En dragen de maatregelen bij aan een klimaatbestendiger Vecht-gebied? Zijn de oplossingen haalbaar en betaalbaar, en heel belangrijk: wat is de impact op de omgeving? 

Bijeenkomsten grondeigenaren uitgesteld

Helaas moeten we de grondeigenarenbijeenkomsten die we in de vorige nieuwsbrief aankondigden uitstellen. Door de verscherpte coronamaatregelen kunnen we elkaar nu niet in groepen ontmoeten. We verplaatsen de bijeenkomsten naar het voorjaar als we elkaar weer 'live' kunnen ontmoeten. Vanaf maart is er ook meer bekend over de resultaten van het Gras op Zand onderzoek en wat dit betekent voor de dijkopgave. 

Wilt u het projectteam op korte termijn spreken? Dan ontmoeten we u graag online of bij de inloopmomenten in Vechterweerd (aanmelden momenteel nodig). Of bekijk alvast de speciale webpagina voor grondeigenaren.

Verhalen van inwoners

In het project Veilige Vecht spreken we veel mensen die wonen, werken en ontspannen achter de dijk en in het Vecht-gebied. Wij delen graag hun verhalen. Jolanda Aalbers denkt met ons mee in het project. Een goede reden om met haar in gesprek te gaan. Hoe kijkt zij tegen dit project aan? Lees het verhaal van Jolanda op de website. 

Kijktips!

We hebben wat mooie kijktips voor u op een rij gezet. Het bekijken waard!

Uitnodiging masterclass

Waar komt het water uit de Vecht vandaan? Hoe stroomt regenwater naar de Vecht? Kunnen systeemmaatregelen bijdragen aan minder dijkversterking én een klimaatbestendiger stroomgebied?

In deze speciale digitale masterclass 'Van de druppel naar de Vecht' neemt Perry de Louw (onderzoeker bij Deltares) ons mee in de werking van het watersysteem van de Vecht. Ook is er alle gelegenheid voor vragen. Interesse? Meld u aan via onze website.

Komende maanden

Begin 2022 tot juli 2022: selecteren kansrijke oplossingen  

Wanneer de resultaten van Gras op zand en het rekenmodel bekend zijn, krijgt de ontwerpopgave voor de dijk een update (voorjaar 2022). De ontwerpopgave laat zien wat de technische aandachtspunten zijn om de dijk weer veilig te maken. Daarna worden de oplossingen verder onderzocht en selecteren we de meest kansrijke oplossingen voor de dijkversterking en systeemmaatregelen. De resultaten van stap 2 bespreken we in juni met bewoners en belanghebbenden en leggen we vast in een Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Iedereen kan daarop reageren.