Tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 14 mei, opent Waterschap Drents Overijsselse Delta de deuren van gemaal Zedemuden in Zwartsluis. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in het gemaal dat het waterpeil regelt en zorgt voor voldoende water. De toegang is gratis. Tip: Kom met de fiets!

Medewerkers van het waterschap geven een rondleiding door het gemaal en bezoekers krijgen een uniek kijkje achter de schermen. Waar moet je rekening mee houden als je het gemaal bedient en welke machines gebruikt het waterschap om ervoor te zorgen dat het waterpeil onder controle blijft? Op deze en andere vragen krijgen geïnteresseerden antwoord als ze een bezoek brengen aan het gemaal.

Gemaal Zedemuden

In het gemaal staan 3 pompen met een waaierdiameter van 3,6 meter en een totale pompcapaciteit van 124 m3 per seconde. Dit houdt in dat het gemaal in één minuut 7.440 m3 water kan verpompen: de inhoud van drie Olympische zwembaden. Hiermee is Zedemuden het op een na grootste gemaal van Nederland. Alleen het gemaal IJmuiden heeft een grotere pompcapaciteit.

  • Adres gemaal Zedemuden: Hasselterdijk 35, 8064 PL Zwartsluis

Nationale Molen- en Gemalendag

Iedere tweede zaterdag (en zondag) in mei is het 'Nationale Molen- en Gemalendag'. Een jaarlijkse dag sinds 1972 waarop meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek. Waterschap Drents Overijsselse Delta stelt net als voorgaande jaren de deuren open van Gemaal A.F. Stroink en gemaal Veneriete. Aanvullend zal gemaal Streukelerzijl en ook gemaal Zedemuden ook deel uitmaken van de Nationale Molen- en Gemalendag. Op zaterdag 14 mei zullen de gemalen van 10.00 tot 16.00 uur open zijn voor bezoekers.

Meer informatie