Naar lucht happende en dode vissen door weinig zuurstof in De Reest

Sinds donderdag (17 augustus) krijgt het waterschap meldingen over lucht happende en dode vissen in De Reest. Momenteel is het zuurstofgehalte in de hele Reest laag, de naar lucht happende en dode vissen zitten met name in de gracht en vijver bij Landgoed Dickninge.

Medewerkers van het waterschap en betrokken vissers uit de omgeving hebben vissen verplaatst naar zuurstofrijker water in de Hoogeveensche Vaart. Helaas zijn dode vissen niet te voorkomen. De recente zuurstofmetingen geven een voorzichtig positief beeld ten opzichte van donderdag 17 augustus en vrijdag 18 augustus. De verwachting is dat het zuurstofgehalte verder toeneemt. Het waterschap blijft zuurstofmetingen doen om te kijken of het zuurstofgehalte in het water verder toeneemt.

Oorzaak

Dat er op dit moment zo weinig zuurstof in het water aanwezig is, is het gevolg van een natuurlijk proces. Door de vele neerslag van de afgelopen tijd spoelt er relatief veel ijzer uit in het water. Het ijzer hecht zich aan zuurstof in het water. Dat onttrekt zuurstof uit het water en zorgt voor de roestbruine kleur. Daarnaast zorgen de ijzerbacteriën voor de olieachtige laag op het water. 

Het waterschap blijft het zuurstofgehalte monitoren. De visstand herstelt zich op een natuurlijke manier, maar dat heeft tijd nodig.