Werken aan de Stenendijk betekent ook werken in een historisch interessante en kwetsbare omgeving. Langs de dijk vinden we verschillende cultuurhistorisch waardevolle gebouwen. In deze nieuwsbrief lichten we uit: korenmolen 'De Zwaluw'.

23 april 1857. Een zwarte dag in de geschiedenis van de korenmolen De Zwaluw. Rond 11 uur vloog de molen in brand. Het riet waarmee de molen bedekt was vatte snel vlam en binnen een half uur stortte het gehele raderwerk in. Er is geprobeerd de molen zo snel mogelijk te blussen, maar het behoud van de molen was vanaf de start van de brand eigenlijk al tevergeefs. Een ramp voor de bewoners van Hasselt, want het koren moest vanaf dat moment met de hand of middels paardenkracht worden gemalen.

Geschiedenis

De molen was op het moment van de brand in bezit van G. Determan. Het was een achtkante stellingmolen die in 1784 gebouwd is. Een stellingmolen is een hoge windmolen die meestal in bebouwd gebied staat. Door de hoogte komt de molen boven de bebouwing uit en kan daardoor voldoende wind vangen. Na de brand werd de molen in exact dezelfde vorm herbouwd en 9 jaar na de brand, in 1866, opnieuw in gebruik genomen. In 1905 werd de molen overgedragen aan de familie Van Mulligen, die de molen ruim 120 jaar in eigendom hadden. Sinds 1996 is de ‘De Stichting tot Behoud van de Korenmolen De Zwaluw’ eigenaar van de molen. 

Eyecatcher

De molen – trouwens ook een rijksmonument – is zo al heel lang bepalend onderdeel voor het zicht op Hasselt. En daarmee ook een dankbaar onderwerp voor kunstenaars. De molen is op heel veel foto’s, schilderijen en tekeningen terug te vinden. Zo ook op deze pentekening. Het betreft een tekening van de molen uit 1978 van de heer Ouboter. 

Wat op deze tekening en in de huidige situatie ook niet te zien is, is dat de Stenenmuur eigenlijk nog langer doorliep. Oorspronkelijk liep de muur onderlangs de molen. Op oude foto’s is dit nog goed terug te zien. Vandaag de dag gaat de muur verscholen in het grondlichaam rond de molen.