Werken aan de Stenendijk betekent ook werken in een historisch interessante en kwetsbare omgeving. Iedere nieuwsbrief belichten we een stukje historie van of langs de Stenendijk. Dit keer over de voormalige herberg op de plek van de Stenendijk 2. 

Op de plek van de huidige woonboerderij aan de Stenendijk 2 stond in de 18e eeuw een herberg annex boerderij met wagenstal met de naam ‘De Prins’. Voor reizigers naar en langs Hasselt was ‘De Prins’ een gewilde plek om te overnachten, te eten en drinken en andere reis- of stadsgenoten te ontmoeten. 

Als in 1800 het pand wordt verkocht aan de familie Koerhuis, vervalt de herbergfunctie. Vanaf dat moment wordt het pand gebruikt als boerderij. Tijdens de watersnoodramp in februari 1825 werd de boerderij door het water verwoest. Naast de boerderij ontstond een grote doorbraak. Boer Egbert Koerhuis kon nog net voor het breken van de dijk met zijn gezin en zijn koeien naar de molen vluchten. Nog jaren na het herstel van dijk is er een kolk (oppervlaktewater als gevolg van de dijkdoorbraak) naast de boerderij te vinden.   

Na de watersnoodramp is de boerderij op de oorspronkelijke kelders herbouwd. Op de gevel staat het jaartal 1877, wat waarschijnlijk een grote verbouwing is geweest. Tot het einde van de 20ste eeuw is de boerderij in handen geweest van de familie Koerhuis. Rond 1970 is de toenmalige generatie van Koerhuis gestopt met de boerenbedrijf, maar de restanten van het boerenverleden bleven nog lang zichtbaar.  

Sinds een aantal jaren is de huidige woonboerderij aan de Stenendijk 2 een gemeentelijk monument. Het voorhuis heeft nog de oorspronkelijke indeling met in het midden een grote vierkante zitkamer met ouderwets balkenplafond. Bijzonder zijn de behouden gebleven betegelde wanden in de grote zitkamer, naar verwachting uit 1877, met Harlinger tegels in de kleuren wit, blauw en bruinpaars.  

Met dank aan dhr. M. Te Velde, bewoner Stenendijk 2