Werken aan de Stenendijk betekent ook werken in een historisch interessante en kwetsbare omgeving. Iedere nieuwsbrief belichten we een stukje historie van of langs de Stenendijk. Dit keer over een vergeten nationale ramp. Een ramp die ook Hasselt hard trof, namelijk die van de zeeworm. 

Nu beter bekend als paalworm. Want als rond 1730 de paalworm zich verspreid langs onze kust, knagen deze beestjes massaal de houten zeeweringen aan. Deze braken vervolgens als luciferhoutjes af. Zo ontstonden er gaten in de kustverdediging. Op allerlei manieren werd tegen de paalworm gestreden, maar het hielp niet veel. Het besluit om de kusten met stenen te gaan versterken stamt dan ook uit die periode. Hoogstwaarschijnlijk is de zeeworm zo de aanleiding geweest om de ‘plankendijk’ langs de dijk in Hasselt te vervangen voor een stenen muur. En waarschijnlijk verklaart diezelfde worm onderstaand citaat van één van de eigenaren die schrijft over de reparatie van het stuk dijk in Hasselt waar zij verantwoordelijk voor was: 
“Want het was een goed van chagrijn in 40 jaar is er meer bijgelegd dan getrokken en sedert het jaar 1743 meer dan 500 gls. Het eynde plankendijk dat in 1748 geheel vernieuwt is, kan ook geen twee jaar meer staan en moet selfs dit jaar al merkelijk gerepareert worden.”

Fotobijschrift: Kaart van Jacob van Deventer, circa 1560. Plaats en tracé van de waarschijnlijk toen nog houten Stenendijk zijn gelijk aan de huidige situatie (bron: Holthuis, J. Hasselt Historiael 2018).

Met dank aan de heer C. Lavenije (Lavenije, C. 2021) en de Historische Vereniging Hasselt (Hasselt Historiael 2018 (4): pag. 5).