Bert is gebiedsbeheerder en bij hem ben je aan het goede adres als het over onderhoud aan waterbergingen gaat. Door zijn ervaring kan hij alles vertellen over de aanleg van de watergingen zo’n 25 jaar geleden en ziet hij met eigen ogen hoe wij én onze omgeving anders zijn gaan kijken naar waterbergingen. We duiken in de wereld van waterbergingen en stellen Bert drie vragen.

Bert van Olst

Waarom zijn er jaren geleden waterbergingen aangelegd?

"Jaren geleden legden we voor het eerst waterbergingen aan. Het idee daarbij was om water vast te houden als er hevige buien zijn. Zo kun je wateroverlast voorkomen en het water later gecontroleerd afvoeren. De peilbeheerder had zo meer controle over de waterstanden in de regio. Onze omgeving moest wennen aan de waterbergingen, maar het heeft inmiddels veel gebracht."

Waterberging in natuurgebied

Wat brengen de waterbergingen ons? 

"We zien dat waterbergingen steeds meer toevoegen aan de natuur. Ik krijg steeds vaker verzoeken, van bijvoorbeeld agrariërs, die vragen om dit of dat wel of niet te maaien. Zodat de kievit er gaat broeden, de reeën of fazanten daar gaan schuilen. Of we krijgen een vraag of iemand er een bijenkast mag plaatsen. Of agrariërs die ons maaisel kunnen gebruiken als bodemverbeteraar op hun land. De waterberging is daarmee steeds meer een natuurgebied die ook van de directe omgeving is. Met hun inbreng en invloed bewegen wij mee, daar waar dat kan. Natuurlijk kijken we zelf ook. Met onze ecologen naar de mogelijkheden. Waar we teveel van hetzelfde zien bij een waterberging (bijvoorbeeld riet of bepaalde bomen) grijpen we in zodat de biodiversiteit ook echt divers is. Je ziet dat er andere vegetatie door ons onderhoud ontstaat en er dan vanzelf planten en dieren komen."

Bert van Olst in gesprek met aannemer om het werk door te spreken

En als je in je glazen bol kijkt, wat voorspel je dan?

"Ik zie hoe belangrijk de waterbergingen zijn om water vast te houden. Ik zie ook – met de lange, droge zomers die we vaker meemaken – dat het belang daarvan groter wordt. Vroeger werd van ons verwacht dat we het waterpeil zo hadden dat de boer zo snel mogelijk op zijn land kon werken, daarom mocht het niet te nat zijn. Maar dat zie je veranderen. Ik merk dat onze agrariërs ook meer begrip hebben als we tijdelijk het water iets langer vasthouden. We zien dat zij de planning van hun werkzaamheden aanpassen om samen de droge zomers door te komen. Dit is natuurlijk afhankelijk in wat voor soort gebied je opereert. Maar één ding is zeker: een waterberging is iets geworden waar onze omgeving, net als wij blij, van wordt."
 

Drie vragen aan 

Bij het waterschap werken diverse collega's. Wat doen zij en waar houden zij zich dagelijks mee bezig? We geven een kijkje in de keuken en stellen diverse collega's drie vragen. Deze collega's gingen Bert voor. 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Word je enthousiast van het verhaal van Bert? Misschien is een baan bij het waterschap ook wel iets voor jou of iemand uit je netwerk. We zoeken diverse (technische) mensen, de vacatures en meer informatie lees je op onze vacaturepagina.